-1.5 C
Craiova
duminică, 26 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateProcedura de schimbare a furnizorului de energie electrică, simplificată

Procedura de schimbare a furnizorului de energie electrică, simplificată

Un proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) vine, printre altele, să simplifice și mai mult procedura de schimbare a furnizorului de energie electrică și impune și obligația da se prezenta clienților mai clar oferta de preț, potrivit economica.net.

Ordinul, care este mai amplu, aduce câteva modificări substanțiale pentru consmatorii casnici în procesul de semnare a contractelor de furnizare de energie electrică. Precizăm din capul locului că ordinul este în dezbatere publică, deci prevederile se vor aplica după ce va fi aprobat. Puteți vedea proiectul aici:

Ordinul stabilește clar ce hârtii trebuie să trimită solicitantul

Ordinul stabilește clar ce hârtii trebuie să trimită solicitantul persoană fizică către furnizorul cu care vrea să încheie un contract: cererea de încheiere a contractului (sau opțiunea aleasă dacă este vorba de un contract-tip)  copie după CI și o declarație pe proprie răspundere că  deține un drept locativ – este proprietar, moștenitor, chiriaș etc. și nu este în litigiu cu proprietarul spațiului.

Nu se va mai solicita copia actului de proprietate și nici copie după certificatul de racordare sau avizul tehnic de racordare. De asemenea, înțelegem că va fi mult mai ușor pentru un chiriaș să semneze un contract de furnizare, fără să mai prezinte acordul scris al proprietarului.

Furnizorul, obligat să precizeze foarte clar în ofertă prețul final de furnizare

Noul ordin instituie obligația furnizorului de a preciza foarte clar în ofertă prețul final de furnizare, cu toate tarifele de rețea incuse și cu toate taxele. În primul rând, prețul energiei active trebuie să conțină obligatoriu componenta de injecție în rețea (Tg) și marja de furnizare.

Furnizorul trebuie să arate foarte clar valoarea componentelor reglementate

În al doilea rând, furnizorul trebuie să arate foarte clar valoarea componentelor reglementate (tarif de distribuție, transport, servicii de sistem) și a taxelor și contribuțiilor obligatorii. În al treilea rând, și cel mai important, furnizorul trebuie să specifice foarte clar în ofertă prețul final de furnizare, și, dacă există, și valoarea abonamentului zilnic. Sunt clarificări importante pentru că multe dintre ele nu erau obligații, iar oamenii vor putea mai ușor să compare ofertele

Ordinul vine să mai stabilească foarte clar ce consum de energie se plătește furnizorului vechi

Ordinul vine să mai stabilească foarte clar ce consum de energie se plătește furnizorului vechi și ce consum furnizorului nou, la schimbarea furnizorului, eliminându-se orice dubiu refereritor la facturi de regularizare mărite artificial. Sunt două opțiuni. În cazul în care clientul citește contorul și îl trimite noului furnizor la data la care îl notifică despre faptul că crea să devină client, acesta va fi luat în calcul la facturare.

Până la acel index se plătește vechiului furnizor, de la acel index încolo noului furnizor. Doar “în cazul în care clientul final nu transmite indexul autocitit, OR (distribuitorul – n.red.) are obligaţia citirii indexului echipamentului de măsurare în perioada cuprinsă între data transmiterii notificării de schimbare a furnizorului şi data schimbării efective a furnizorului”.

Noul proiect de ordin arată că un client are dreptul să conteste factura în 30 de zile de la emitere

Noul proiect de ordin arată că un client are dreptul să conteste factura în 30 de zile de la emitere. Furnizorul este obligat să răspundă. Dacă este nevoie de verificarea datelor de către operatorul de rețea (firma de distribuție), furnizorul comunică acest lucru clientului care a făcut plângerea.

Dacă plângerea este întemeiată – lucru care a reieșit din analiza distribuitorului –  furnizorul  anulează/stornează factura respectivă și emite una nouă, cu decalarea corespunzătoare a termenului de plată.

Dacă între timp clientul plătise factura contestată, și s-a dovedit că a plătit mai mult, furnizorul dă banii înapoi clientului, cu penalități egale cu cele pe care le-ar percepe de la client dacă acesta din urmă n-ar fi plătit la timp factura.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS