-2.5 C
Craiova
luni, 18 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFOTO. A început Maratonul Vaccinării la Teatrul din Craiova. Povestea unui braşovean care a venit să se imunizeze

FOTO. A început Maratonul Vaccinării la Teatrul din Craiova. Povestea unui braşovean care a venit să se imunizeze

Astăzi, la ora 10:00, a debutat Maratonul Vaccinării la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”. La deschiderea Maratonului, câteva persoane aşteptau deja să se imunizeze, a declarat una dintre asistentele care face parte din echipele de vaccinare. Însă ritmul a fost destul de lent în primele ore. Astfel, până la ora 13:00, circa 20 de persoane se vaccinaseră la teatru. Printre ele, şi un braşovean care a trecut prin momente grele din cauza Covid.

La prânz, trei persoane cărora li se administrase deja serul aşteptau să treacă intervalul de aşteptare pentru monitorizarea reacţiilor adverse imediate.

Una dintre ele este Alexandru, în vârstă de 22 de ani, care este muzicant de profesie şi spune că vaccinul este esenţial pentru a putea participa la evenimentele unde îşi câştigă traiul. „Am aflat de centrul de aici de la interpretul Cornel Cojocaru şi am venit să mă vaccinez ca să îmi pot desfăşura activitatea fără probleme”, ne-a mărturisit. Dar chiar dacă exercitarea profesiei nu ar fi depins de imunizare, Alexandru spune că tot s-ar fi vaccinat pentru că „trebuie, cumva, să scăpăm de virusul ăsta”.

„După externare, dacă ai nevoie de oxigen, trebuie să te descurci”

La centrul de vaccinare de la teatrul craiovean ne-am întâlnit şi cu Filimon, un braşovean în vârstă de 48 de ani. Acesta s-a prezentat aici pentru rapel, aflându-se în localitate pentru o expoziţie. „Data rapelului s-a suprapus deplasării, aşa că am căutat pe Internet centrele unde se vaccinează fără a fi nevoie de programare. Le-am găsit pe cele de la Ford şi Polivalentă, dar apoi cineva mi-a spus că se deschide unul şi aici. Cum expoziţia noastră de caricaturi este în Piaţa Mihai Viteazul, mi-a fost mai uşor să vin aici”.

Filimon a fost infectat cu noul coronavirus şi a trecut prin clipe dificile. Se programase la vaccin pe 13 februarie, însă nu a mai apucat să facă prima doză, pentru că a contractat virusul. A stat internat 12 zile în spital, având nevoie de mască de oxigen. „Erau trei paturi într-o cameră în care abia ar fi încăput, în mod normal, unul, iar cilindrii aceia de oxigen făceau o căldură infernală”, îşi aminteşte. Iar tatăl său, de asemenea, infectat, a avut o formă şi mai gravă. După externare, încă are nevoie de oxigen.

„Nu înţeleg ce se întâmplă cu sistemul medical. Tata a avut nevoie de oxigen la domiciliu şi sistemul te obligă să te descurci ca să îţi faci rost. Nu îţi asigură acest lucru după externare. Tatăl meu a ieşit din spital cu un număr de telefon pe un bileţel. Al unui furnizor de astfel de echipamente. Un sistem medical sănătos, corect, ar trebui să ajute pacientul şi după”, povesteşte Filimon.

Braşoveanul spune că, în ciuda experienţei sale, are în continuare prieteni pe care nu i-a convins să se vaccineze. „Sunt oameni care mă sunau să mă întrebe dacă sunt bine, care auzeau cum respir… Şi tot nu vor. Spun că nu li se poate întâmpla lor”.

Bilete şi abonamente la spectacole pentru cei vaccinaţi la Maratonul de la TNC

Până marţi, 1 iunie, inclusiv, în foaierul teatrului vor fi prezente două echipe de vaccinare, care vor administra serul Pfizer BioNTech oricărei persoane care doreşte să se imunizeze anti Covid-19. Centrul este deschis între orele 8:00-24:00. Nu este nevoie de programare, pentru vaccinare fiind suficientă prezentarea cărţii de identitate. Pentru a încuraja vaccinarea, Teatrul Naţional oferă invitaţii şi abonamente la teatru celor care se prezintă la centrul din incinta instituţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS