2.3 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalata cu icre de știucă de Tulcea, produs cu Indicație Geografică Protejată în UE

Salata cu icre de știucă de Tulcea, produs cu Indicație Geografică Protejată în UE

Salata cu icre de știucă de Tulcea a devenit produs cu Indicație Geografică Protejată. Asta înseamnă că este recunoscut la nivelul Uniunii Europene și nu poate fi imitat sau utilizat neadecvat. „Salata cu icre de știucă de Tulcea” este un produs care reprezintă tradiția locală de prelucrare a peștelui, iar metoda de preparare este specifică ariei geografice delimitate.

Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a „Salatei cu icre de știucă de Tulcea” din România în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP). Este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui de culoare albă, obținută din icre în amestec cu apă carbogazificată și zeamă de lămâie, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

„Salata cu icre de știucă de Tulcea” este un exemplu emblematic al tradiției locale de prelucrare a peștelui, care a evoluat de la recoltarea și consumul de icre crude (în secolul al XIX-lea) până la prelucrarea acestora pentru a fi utilizate în bucătăria modernă (în secolul XX). Această nouă denumire se va alătura celor 1.760 de produse alimentare deja protejate. Lista este disponibilă în baza de date eAmbrosia.

Indicațiile geografice permit consumatorilor să distingă produsele de calitate

Indicațiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor.

Indicația geografică protejată arată legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. 

Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri

Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

În cazul vinului, aceasta înseamnă că cel puțin 85% din strugurii utilizați trebuie să provină exclusiv din aria geografică în care se produce efectiv vinul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS