Tabăra de sculptură Story Wood Cut a ajuns la finalul celei de-a IV-a ediții. Timp de două săptămâni șase artiști din toată țară au venit zi de zi în parcul Tineretului și au lucrat la opt căsuțe desprinse din poveștile cu zâne. Artiștii au reușit să dea viață trunchiurilor vechi de copaci și să le transforme în șase căsuțe mai mici și în două căsuțe mai mari, unice în țară.
Universul poveștilor la Craiova
De la primele ore ale dimineții, căsuțele au fost atracția principală a celor mici. Au testat rezistența celor două căsuțe mai mari și s-au fotografiat la fereastra lor sau la intrare. Și nu doar ei, chiar și adulți s-au bucurat când le-au văzut.
,,Rezidența noastră culturală de sculptură în lemn cu motoferăstrăul s-a desfășurat pe parcursul a două săptămâni, în care ne-am propus să aducem în oraș, pentru oameni, universul poveștilor. E fix ceea ce au reușit să facă sculptorii noștri. Astăzi a avut loc închiderea rezidenței culturale și de acum încolo cetățenii orașului se vor putea bucura lucrările pe care le-au realizat cei 6 sculptori veniți la Craiova”, a spus Laurențiu Tudor, managerul interimar al Casei de Cultură Traian Demetrescu.
Sculpturile nu au bucurat doar copii, ci și pe cei care le-au făcut. De fiecare dată, Story Wood Cut este o adevărată provocare pentru artiști, pe care reușesc să o ducă la bun sfârșit.
,,Ne-am bucurat ca niște copii mai mari. Poate ne-am bucurat mai mult decât se bucură copiii, lucrând pentru ei. A fost un efort extraordinar. O provocare pentru noi. Mă bucur că am reușit să facem aceste minunății. Țin să mărturisesc că cel mai greu a fost să facem această Căsuță Ciupercă, dar sper că am făcut-o așa cum trebuie”, a spus Gabriel Rizea, curator Story Wood Cut.
Dintre căsuțele mai mici, câteva vor fi amplasate pe Calea București
Cei șase artiștii de la tabăra de sculptură au realizat împreună două căsuțe mai mari, Căsuța Zânelor și Căsuța Ciupercă, care urmează să fie puse în Parcul Pușkin și într-un loc de joacă de pe Calea București. Separat, fiecare sculptor a mai făcut încă o căsuță: Căsuța Boemă, Căsuța Florilor, Căsuța Răsucită, Căsuța Verde, Căsuța cu Povești și Căsuța Atenție Zâne. Acestea vor fi amplasate fie în părculețe, fie în grădinițele din fața blocurilor de pe Calea București.
,,Felicit sculptorii. Este cea mai mare tabără de sculptură în lemn din România. Anul acesta spre deosebire de ceilalți ani am încercat să facem ceva care să aibă și utilitate, adică să venim cu niște locuri de joacă absolut speciale, așa cum sunt aceste două căsuțe. Una dintre ele va fi pusă în parcul Pușkin, cealaltă pe Calea București într-un loc de joacă pe care urmează să-l amenajăm în perioada următoare. Calea București este în reabilitare totală și ne propunem să venim cu niște lucruri absolut spectaculoase.
Celelalte căsuțe ale zânelor, la fel, își vor avea locul fie în părculețe, fie în grădinițele din fața blocurilor de pe Calea București pentru că acest bulevard este un fel de carte de vizită a orașului Craiova. Nu ne vom opri aici. În următorii ani ne propunem să facem lucruri la fel de frumoase și sper din toată inima ca și anul următor acești sculptori minunați, care au făcut niște lucruri spectaculoase, care nu există nicăieri în România, să participe și la următoarea tabără de sculptură”, a spus Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.
Căsuțele zânelor mai rămân în Parcul Tineretului aproximativ o săptămână, după care vor fi duse la locurile stabilite.
Autor: Marina Andrei