3.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDr. Cristina Diaconeasa, despre afecțiunile oculare la copii (II): Simptomele asociate și pericolul traumatismelor la vârste mici

Dr. Cristina Diaconeasa, despre afecțiunile oculare la copii (II): Simptomele asociate și pericolul traumatismelor la vârste mici

Afecţiunile oculare sunt numeroase în rândul copiilor, iar unele dintre ele pot apărea încă de la naştere. În lipsa unui diagnostic precoce şi a unui tratament corect instituit, unele afecţiuni pot duce la afectarea ireversibilă a vederii, cu impact semnificativ asupra calităţii vieţii copilului, atrage atenţia dr. Cristina Diaconeasa, medic oftalmolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Dr. Cristina Diaconeasa vorbeşte cele mai frecvente afecţiuni oculare în rândul copiilor, împărţindu-le în două categorii. În materialul de astăzi, medicul prezintă o serie de afecțiuni care sunt trădate, de regulă, de semne specifice.

Atenție la afecțiunile congenitale

Afecţiunile care prezintă semne alertează, de regulă, părinţii şi determină vizita la oftalmolog. O astfel de afecțiune este obstrucţia congenitală de canal lacrimonazal, cea mai frecventă cauză de lăcrimare la copii în primele luni de la naştere, spune dr. Diaconeasa. „Aceasta este datorată unui obstacol situat la nivelul porţiunii terminale a canalului care face legătura dintre ochi şi năsuc. Se poate asocia cu secreţie mucopurulentă, cu tumefacţii în vecinătatea nasului, semn de infecţie”, transmite oftalmologul.

Părinţii care sesizează lăcrimare, dar și alte simptome precum sensibilitatea crescută la lumină (fotofobie) și congestia oculară, trebuie să meargă neapărat la medic, pentru că micuțul ar putea avea glaucom congenital. Aceasta este o afecţiune gravă şi care necesită tratament de urgenţă, atrage atenția specialistul: „Glaucomul congenital este a treia cauză de orbire la copii la nivel mondial”, precizează dr. Cristina Diaconeasa.

Conjunctivitele și orjeletul, afecțiuni depistate ușor

Printre cele mai întâlnite afecțiuni oculare din copilărie se numără și conjunctivitele. Ele afectează, în general, ambii ochi şi se asociază cu roşeaţa ochiului și cu secreţii. „Dacă este vorba de o conjunctivită bacteriană, secreţia este purulentă. Atunci când conjunctivita este de tip viral, secreţiile sunt apoase”, explică medicul.

Conjunctivitele sunt afecțiuni care nu pun probleme de diagnostic şi nu afectează vederea, dar care trebuie tratate.

Orjeletul este o altă afecţiune comună, asociată cu ochi roşu, dureros la palpare și secreţie purulentă bine delimitată. „Orjeletul, cunoscut și sub numele de urcior, este tratat în general medicamentos. În unele cazuri – mai rare – se poate interveni şi chirurgical”, precizează doctorul.

Pernuțele cu detergent, un pericol pentru copii

Ochiul poate fi afectat, la vârstele fragede, și în urma unor traumatisme, menționează dr. Diaconeasa. Părinții trebuie să acorde mare atenție obiectelor periculoase, care nu ar trebui să fie lăsate în preajma copilului.

„Traumatismele la copii sunt destul de întâlnite – mai ales la cei mici, care se pot lovi cu jucăriile, chiar cu unghiile. Micuții îşi fac mici răni pe ochi şi apar multe cazuri de corp străin pe cornee și chiar arsuri. Foarte frecvente şi grave sunt arsurile cu pernuţele de detergent, care pot duce şi la pierderea vederii. Aşadar, mare atenţie la aceste pernuţe!” semnalează medicul oftalmolog.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS