9.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateANAF: Șapte firme de colectare și reciclare deșeuri au păgubit statul cu circa 3,5 milioane euro

ANAF: Șapte firme de colectare și reciclare deșeuri au păgubit statul cu circa 3,5 milioane euro

Inspectorii antifraudă au investigat șapte de firme specializate în colectarea și reciclarea deșeurilor, care au adus statului prejudicii de circa 3,5 milioane de euro. Firmele tip ”fantomă” erau înregistrate în județele Dolj, Hunedoara, Mehedinți, Constanța și Municipiul București, deși nu aveau personal angajat și nici mijloace tehnice necesare gestionării deșeurilor, cei care operau în spatele acestor firme fantomă raportau fictiv colectarea de la persoane fizice a  deșeurilor de ambalaje de plastic/PET.

Potrivit primelor informații oferite de reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală, inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală, din cadrul ANAF, au investigat o rețea frauduloasă de șapte firme specializate în colectarea și reciclarea deșeurilor, ai căror organizatori au fraudat cu circa 3,5 milioane de euro (peste 17 milioane lei) bugetul general consolidat al statului.

În scopul sustragerii de la plata obligațiilor prevăzute de lege, grupul organizat a disimulat reciclarea a peste 8.400 tone de deșeuri de ambalaj, printr-un circuit fraudulos în care  pentru activitatea de colectare, au fost folosite exclusiv firme tip ”fantomă”, înregistrate în județele Dolj, Hunedoara, Mehedinți, Constanța și Municipiul București.  Deși nu aveau personal angajat și nici mijloace tehnice necesare gestionării deșeurilor, cei care operau în spatele acestor firme fantomă raportau fictiv colectarea de la persoane fizice a  deșeurilor de ambalaje de plastic/PET.

Raportare fictivă a colectarii de la persoane fizice a  deșeurilor de ambalaje de plastic/PET

Potrivit sursei citate, pe circuit, se interpunea societatea aflată în centrul rețelei, specializată în reciclare. Practic, această societate cu sediul în județul Timiș coordona activitatea frauduloasă a întregii rețele și raporta operațiuni fictive către Organizațiile de Implementare a Răspunderii Extinse a Producătorului cu care avea  încheiate  contracte de administrare a operațiunilor de colectare și valorificare a deșeurilor de ambalaje plastic și PET.

Prin crearea acestui circuit tranzacțional fictiv, organizat pe paliere bine determinate, s-au disimulat operațiunile de colectare și reciclare a deșeurilor cu scopul de a sustrage de la plată sumele datorate bugetului general consolidat al statului.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS