5.1 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe spune Universitatea Titu Maiorescu despre perchezițiile privind vânzarea ilegală a unor apartamente din căminele universității

Ce spune Universitatea Titu Maiorescu despre perchezițiile privind vânzarea ilegală a unor apartamente din căminele universității

Universitatea Titu Maiorescu a transmis miercuri un comunicat de presă în care afirmă că „își exprimă deplina încredere în demersurile făcute de organele în drept”, precizând că „Universitatea este proprietara terenurilor și construcțiilor care fac obiectul direct sau indirect al cercetărilor”, iar „toate actele și contractele au fost și sunt realizate în condiții de deplină legalitate”, potrivit hotnews.

Mai multe percheziții au avut loc miercuri dimineaţă în Bucureşti şi în Ilfov, la Universitatea „Titu Maiorescu”, la Primăria Capitalei, la Primăria Sectorului 4 şi la locuinţele unor persoane, într-un dosar de delapidare, fals intelectual şi abuz în serviciu. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că este vorba despre vânzarea a aproximativ 40 de apartamente din căminele universității.

Conform surselor citate, anchetatorii au descins la Universitatea Titu Maiorescu, la Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 4 și la OCPI, fiind vizate persoane cu funcții de conducere de la Universitatea Titu Maiorescu, care vindeau apartamente din cămine aflate pe bulevardul Șincai. Este vorba despre aproximativ 40 de apartamente, vândute la prețuri cuprinse între 80.000 și 150.000 de euro, în funcție de suprafață, au mai spus pentru HotNews.ro sursele citate.

Rectorul Daniel Cochior a declarat ulterior pentru HotNews.ro: „Pot să vă spun atât: suntem o universitate privată, toate terenurile și clădirile aparțin universității, nu lucrăm cu fonduri publice, cu excepția fondurilor europene care sunt bine verificate. În rest pe parcursul anchetei nu vă mai pot face alte declarații”.

Redăm comunicatul de presă integral

„Referitor la investigațiile desfășurate la sediul Universității Titu Maiorescu cu privire la o serie de suspiciuni de natură imobiliară și economică, Universitatea își exprimă deplina încredere în demersurile făcute de organele în drept sub semnul legalității și în numele stabilirii adevărului. Universitatea cooperează pe toate planurile cu reprezentanții instituțiilor statului pentru realizarea actului de justiție, dorind, în egală măsură, prezentarea corectă a situației în mediul public.

În acest cadru și în raport cu informațiile difuzate, încă de la prima oră, în mass-media – aproape simultan cu acțiunile de cercetare –, Universitatea face o serie de precizări.

Universitatea Titu Maiorescu este o instituție de învățământ superior particulară, care nu operează cu bani publici. Universitatea este proprietara terenurilor și construcțiilor care fac obiectul direct sau indirect al cercetărilor. Toate actele și contractele desfășurate în cadrul Universității – inclusiv cele aflate în atenția organelor de cercetare, datând din anii 2005-2011 – au fost și sunt realizate în condiții de deplină legalitate, cu respectarea legilor în vigoare și a normelor interne, cu avizul juriștilor și aprobarea Consiliului de Administrație și al Senatului Universității. În aceste condiții, nu se poate vorbi de „ilegalități”, „delapidări”, „trafic”, „fals intelectual” etc., așa cum se afirmă în unele medii.

Universitatea Titu Maiorescu își exprimă dezacordul pentru modul tendențios în care acțiunile de cercetare care o vizează au fost și sunt prezentate în mass-media: titluri șocante, sub semnul senzaționalului, care nu urmăresc adevărul, ci doar ratingul, știri preluate ad litteram din mediul online, care abundă în informații și date neadevărate, imagini cu descinderi de mascați, însoțiți de câini-lupi, la sediul Universității (imagini de arhivă fără legătură cu campusul universitar).

Toate acestea constituie o manieră incorectă și abuzivă, sub semnul fake-news, de a prezenta o situație aflată în investigare de organele abilitate.

Astfel de abordări denotă, pe lângă indiferența față de adevăr, încălcarea normelor obligatorii ale deontologiei profesionale. Nu este lipsit de importanță faptul că aceste atacuri concertate împotriva Universității, înainte de concluziile cercetării, se desfășoară într-o perioadă importantă a anului universitar, aceea a sesiunii de admitere din iulie 2021.

Universitatea Titu Maiorescu rămâne deschisă cooperării cu reprezentanții instituțiilor statului, punând la dispoziția acestora, cu deplină transparență, toate informațiile și datele necesare. În același timp, își exprimă dorința de restabilire a adevărului, subliniind necesitatea sancționării, legale și morale, a actelor de dezinformare publică. Prin astfel de abordări, este profund afectată în spațiul public imaginea Universității Titu Maiorescu, una dintre universitățile importante ale țării, recunoscută pe plan național și internațional pentru calitatea studiilor, pentru seriozitate și competitivitate pe plan academic și profesional. Universitatea va reveni cu noi puncte de vedere oficiale.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS