Oraşul Moscova a anunţat vineri că îşi închide zona dedicată fanilor EURO 2020 în capitala rusă şi interzice toate evenimentele de divertisment reunind peste 1.000 de persoane din cauza creşterii recente a cazurilor de COVID-19, informează France Presse.
Rusia, cu capitala în frunte, se confruntă cu un nou val epidemic pe fondul unei campanii de vaccinare lente, absenţa restricţiilor de luni de zile, apariţia uneia sau mai multor variante mai virulente şi nerespectarea regulilor de distanţare şi purtare a măştii, conform Agerpres.
„Oprim evenimentele de divertisment în masă“
„Oprim evenimentele de divertisment în masă pentru o vreme şi trebuie să închidem de asemenea locurile de dans şi zona dedicată fanilor” din complexul olimpic Lujniki, a anunţat primarul Serghei Sobianin pe website-ul său.
Rusia găzduieşte un total de şapte meciuri de fotbal ale EURO 2020
Rusia găzduieşte un total de şapte meciuri de fotbal ale EURO 2020, toate în Sankt Petersburg, al doilea oraş al ţării, unde a epidemia a înregistrat o recrudescenţă.
„Nu am vrut să o fac, dar trebuie. Începând de astăzi, evenimentele de divertisment sunt limitate la maximum 1.000 de persoane”, a spus Sobianin.
Primarul Moscovei a prelungit de asemenea până la 29 iunie, închiderea, decretată în weekendul trecut, a locurilor de luat masa în centrele comerciale, grădinile zoologice, toate facilităţile din parcurile public, precum locurile de joacă şi instalaţiile sportive.
Restaurantele şi barurile vor trebui să se închidă între orele 23.00 şi 6.00
Restaurantele şi barurile vor trebui să se închidă între orele 23:00 şi 6:00, aşa cum este cazul deja de o săptămână.
El a anunţat de asemenea că în capitală vor fi înfiinţate în următoarele săptămâni aşa-numite restaurante „libere de COVID”, ce va permite unităţilor cu 100% din personal vaccinat să primească fără restricţii sau distanţare persoanele imunizate sau care au un test PCR negativ.
De aproape un an, aparatul de stat şi mass-media publică scot în evidenţă buna gestionare a crizei sanitare precum şi vaccinul Sputnik V, dezvoltat de Rusia şi disponibil de mai bine de şase luni.
Ruşii nu s-au grăbit se se vaccineze în ciuda apelurilor repetate din partea puterii
Dar ruşii nu s-au grăbit se se vaccineze în ciuda apelurilor repetate din partea puterii, în frunte cu Vladimir Putin, pe fondul neîncrederii populaţiei după decenii de propagandă sovietică şi apoi rusă şi reduceri bugetare în sectorul sănătăţii.
Din decembrie, doar 19 milioane de ruşi din 146 milioane de locuitori au primit cel puţin o doză, conform recensământului site-ului Gogov, care colectează date din regiuni şi de la media în lipsa statisticilor naţionale oficiale.
La Moscova, 1,8 milioane de oameni au primit cel puţin o injecţie din cei 12 sau 13 milioane de locuitori înregistraţi oficial în oraş.
Rusia a devenit joi, cu 127.992 de decese înregistrate de guvern, cea mai îndoliată ţară europeană de la începutul pandemiei, înaintea Regatului Unit (127.926 de decese).
Agenţia rusă de statistici Rosstat, care are o definiţie mai largă a deceselor legate de COVID-19, a numărat 270.000 de decese cel puţin de la începutul pandemiei.