Tone de deșeuri ilegale, descoperite la mai multe vămi din România. Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Dolj, Teleorman și Călărași, au descoperit, în urma unor controale efectuate asupra a trei ansambluri rutiere, cantitatea de 33.160 kilograme deșeuri din materiale textile, sticlă și aluminiu, pentru care șoferii nu au putut prezenta documente de transfer conform prevederile legale în vigoare.
Joi, 16 iunie, polițiștii de frontieră din cadrul PTF Zimnicea au efectuat, pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra unui automarfar. Acesta era condus de către un cetățean polonez, în vârstă de 28 ani. Automarfarul transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, cantitatea de 22.000 kilograme deșeuri din materiale textile. Deșeurile erau încărcate din Bulgaria și aveau ca destinație o societate comercială din Ungaria. Din cauză că existau suspiciuni cu privire la legalitatea transportului, s-a solicitat sprijinul reprezentaților Comisariatului Județean Teleorman, din cadrul Gărzii Naționale de Mediu. În urma analizei documentelor prezentate, reprezentanţii Gărzii de Mediu au stabilit că încărcătura supusă controlului nu îndeplinește condițiile legale de intrare pe teritoriul țării. Şoferul nu avea documentația necesară prevăzută de lege pentru transferul de deşeuri.
Şofer român, întors de la vama Calafat pentru că transporta ilegal deşeuri din sticlă
Tot joi, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Calafat, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Dolj, au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui mijloc de transport, cantitatea de 3.300 kilograme deșeuri din sticlă, pentru care șoferul nu a putut prezenta documente de transfer conform prevederile legale în vigoare. În această caz a fost vorba despre un şofer român, de 28 de ani. Potrivit poliţiştilor de frontieră, acesta luase deşeurile de la o firmă din Vidin, Bulgaria şi urma să le aducă în România. După verificări, şoferul a hotărât să nu intre în ţară şi a făcut cale întoarsă.
De asemenea, tot ieri, un caz similar a fost constatat în Punctul de Trecere a Frontierei Călărași, unde polițiștii de frontieră au solicitat sprijin autorizat comisarilor din cadrul Gărzii de Mediu Călărași, pentru verificarea legalității unui transport de deșeuri din aluminiu. La cercetări s-a stabilit faptul că cele 7.860 kilograme deșeuri din aluminiu erau transportate de către șofer, fără ca acesta să dețină documentele complete de transfer pentru astfel de mărfuri.
În toate cazurile, după finalizarea activităților de control, s-a dispus nepermiterea accesului pe teritoriul României a deșeurilor în cauză.
Peste 180 de tone de deșeuri ilegale, descoperite la granițele României într-o singură zi
Cazurile de joi nu sunt singulare. Se pare că acest fenomen începe să ia amploare la toate graniţele României. Autoritățile de control de la graniță – polițiști de frontieră, vameși, comisari ai Gărzii de Mediu – au descoperit, între 14 şi 15 iunie, cantitate de peste 185.000 de kilograme de deșeuri, constând în textile, aluminiu, polistiren, sticlă, cauciuc și plastic, care urmau sa fie importate ilegal în România. Deșeurile erau ascunse în zece TIR-uri și un container.
Poliţiştii de frontieră din Giurgiu și reprezentanţii Gărzii de Mediu au descoperit luni, 14 iunie, patru autocamioane în care se aflau 62.420 de kilograme deșeuri din aluminiu și polistiren. Deșeurile au fost încărcate din Bulgaria și Grecia și aveau ca destinație societăți comerciale din București, potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră.
Tot luni, 14 iunie, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Călărași și reprezentanţii Gărzii de Mediu au controlat două ansambluri rutiere în care, conform documentelor de însoțire a mărfii, erau deșeuri din sticlă precum și din plastic, în cantitate totală de 27.800 de kilograme. În ambele cazuri, şoferii nu deţineau documentaţia legală pentru efectuarea importului. În Vama Borș, poliţiştii de frontieră și reprezentanţii Gărzii de Mediu au desciperit trei ansambluri rutiere, unul dintre acestea fiind încărcat cu haine second hand care erau de fapt deşeuri, iar celelalte două conţinând deșeuri de sticlă, pentru care șoferii nu au prezentat documentația necesară prevăzută de lege pentru astfel de importuri. În total, cele trei vehicule transportau 54.619 de kilograme de deşeuri.
25.570 kilograme de deşeuri cauciuc urmau să intre ilegal în ţară
Și poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II au efectuat controlul specific, împreună cu reprezentanţii Gărzii de Mediu, asupra unui automarfar încărcat cu îmbrăcăminte și textile cu grad ridicat de uzură. Autoritatile au stabilit ca produsele sunt, de fapt, deşeuri, în greutate totală de 16.000 de kilograme.
Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători vamali și comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu au identificat un container, sosit din Germania, în se aflau paleţi încărcaţi cu 25.570 kilograme de deşeuri cauciuc, marfă care nu corespunde cu datele declarate și cuprinse în documentele folosite la autoritatea vamală. Deșeurile au fost încărcate din Germania, Anglia, Turcia și Grecia, urmând să ajungă în diferite localități din țara noastră. Nici în aceste cazuri autoritățile de control nu au permis accesul pe teritoriul României pentru mijloacele de transport în cauză și mărfurile transportate, mai precizează Poliția de Frontieră.