7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea prin care cursurile în şcoli se pot organiza online prin ordin al ministrului Educaţiei, la reexaminare

Legea prin care cursurile în şcoli se pot organiza online prin ordin al ministrului Educaţiei, la reexaminare

Preşedintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2021 pentru completarea art. 38 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Şeful statului arată în cererea de reexaminare că această lege i-a fost trimisă la promulgare de către Parlament pe 4 iunie.

El arată că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 2/2021 are ca obiect de reglementare completarea art. 38 din Legea nr. 55/2020, în sensul acordării posibilităţii de suspendare a activităţilor care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice în sistem on-line, prin ordin al ministrului educaţiei.

De asemenea, şeful statului indică faptul că, cu ocazia aprobării OUG nr. 2/2021, Parlamentul a completat actul normativ.

„(1) Prevederile art. 61 şi 62 se aplică în mod corespunzător centrelor de reţinere şi arestare preventivă din subordinea Ministerului Afacerilor Interne. (2) Măsurile prevăzute la art. 61 alin. (l) se pot dispune prin dispoziţie a inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei Române, iar informarea prevăzută la art. 61 alin. (2) se comunică, în mod corespunzător, ministrului afacerilor interne”, prevede completarea adusă de Parlament.

Preşedintele Klaus Iohannis precizează că art. 62 din Legea nr. 55/2020 a fost abrogat pe 2 mai prin dispoziţiile art. 17 lit. b) din Legea nr. 114/2021 privind unele măsuri în domeniul justiţiei în contextul pandemiei de COVID-19.

„Prin raportarea la o dispoziţie legislativă abrogată se creează o situaţie normativă confuză, destinatarii normei fiind în dificultate atunci când trebuie să identifice norma juridică aplicabilă, ceea ce duce la o stare de insecuritate juridică. Însă, securitatea juridică a persoanei este un concept în considerarea căruia legiuitorul are obligaţia să asigure stabilitatea legislativă şi exercitarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale în condiţii optime. Având în vedere aceste aspecte, considerăm că legea supusă reexaminării nu îndeplineşte standardele de calitate a legii stabilite la art. 13 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, potrivit cărora actul normativ trebuie să se integreze organic în sistemul legislaţiei, scop în care acesta trebuie corelat cu prevederile actelor normative de nivel superior sau de acelaşi nivel, cu care se află în conexiune”, precizează şeful statului. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS