8.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateO nouă peșteră disponibilă pentru turiști, la Polovragi

O nouă peșteră disponibilă pentru turiști, la Polovragi

O nouă peșteră a fost deschisă pentru vizitare în comuna gorjeană Polovragi.

Localitatea are statutul de stațiune turistică de interes local, iar autoritățile încearcă să identifice noi obiective de vizitare pentru turiști. Cea de-a doua pesteră, care e disponibilă de câteva zile, este Peștera Săbăreanu, după numele fotului stareț al Mănăstirii Polovragi care a locuit mai mulți ani în zona respectivă.

La festivitatea de punere în valoare a obiectivului turistic au participat autoritățile locale, măicuțele, localnici, precum și turiști care au fost curioși să parcurgă poteca de deasupra Peșterii Polovragi, până la locul unde se află cea de-a doua peșteră din comună.

Aici a fost amplasată inclusiv o troiță pentru a marca intrarea în grota în care și-a trăit zilele unul dintre cei mai cunoscuți stareți ai mănăstirii din localitate.

Peştera lui Săbăreanu se află deasupra Peşterii Polovragi

Numele provine de la Corneliu Săbăreanu, fostul stareţ al Mănăstirii Polovragi, care a vieţuit în interiorul peşterii. Mai mult decât atât, dorinţa acestuia a fost să fie înmormântat aici, iar legenda spune că şi-a săpat de unul singur mormântul.

Potrivit istoriei Mănăstirii Polovragi, fostul stareţ a fost un om deosebit de înstărit. Acesta ar fi absolvit Facultatea de Drept la Paris, însă tatăl şi fratele lui au murit şi, astfel, a devenit proprietar peste suprafeţe întinse de pământ şi numeroși robi.

Acesta ar fi descoperit mai multe nereguli de care se făceau vinovaţi mai mulţi servitori pe care i-ar fi dus la Bucureşti să fie arestaţi și judecați. Dar, cum a ajuns în Capitală, a auzit clopotele de la o biserică, moment în care a avut o revelaţie şi i-a eliberat pe robi.

A mers, apoi, la mama sa şi i-a spus că doreşte să devină călugăr. Corneliu Săbăreanu a mers la Muntele Athos și a urmat Facultatea de Teologie la Atena, după care s-a întors în țară. Acesta cunoştea cinci limbi străine. Atunci când a venit la Mănăstirea Polovragi, lăcaşul de cult era foarte degradat. A constribuit cu sume de bani din averea sa şi a amanetat mai multe obiecte personale din aur și a folosit banii obţinuţi la construirea bisericii Mănăstirii Polovragi.

Corneliu Săbăreanu a fost duhovnicul Reginei Maria. Starețul a murit în anul 1926, iar în anul în 1957 i s-au adus osemintele în cimitirul mănăstirii din grota în care era îngropat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS