Compania germană CureVac a anunțat rezultatele finale pentru vaccinul anti-Covid pe care l-a dezvoltat, acesta având o eficacitate de doar 48%, cu un punct procentual mai ridicată decât datele intermediare anunțate în urmă cu două săptămâni, relatează Reuters.
Firma biotech germană a afirmat că eficacitatea, măsurată prin prevenirea cazurilor simptomatice, a fost ușor mai ridicată (53%) dacă sunt excluse din studiu persoanele cu vârsta de 60 de ani, o grupă de vârstă mult mai vulnerabilă în fața coronavirusului.
CureVac anunțase inițial pe 16 iunie că vaccinul său bazat pe tehnologia ARN mesager, numit CVnCoV, a arătat o eficacitate de doar 47% într-un studiu intermediar, punând rezultatul slab pe seama apariției noilor variante ale SARS-CoV-2.
BioNTech/Pfizer și Moderna au avut rate ale eficacității de peste 90%
Studiile avansate realizate de BioNTech/Pfizer și Moderna privind vaccinurile lor anti-Covid, de asemenea bazate pe tehnologia ARNm, au avut rate ale eficacității de peste 90% pentru toate categoriile de vârstă, însă au fost efectuate când versiunea originală a coronavirusului era dominantă.
Însă noile date privind vaccinurile dezvoltate de aceste companii arată că ele au o eficacitate ridicată și împotriva noilor variante, în ușoară scădere în cazul unora dintre ele.
Studiul CureVac, la care au participat aproximativ 40.000 de adulți voluntari din Europa și America Latină, a arătat că eficacitatea CVnCoV este de 77% la persoanele cu vârsta de sub 60 de ani când sunt luate în considerare doar simptomele moderate și severe și excluse cele ușoare.
EMA anunțase anterior că nu va impune un prag de 50% pentru eficacitatea vaccinurilor anti-Covid
Compania germană a anunțat că a trimis datele Agenției Europene pentru Medicamente ca parte a dialogului continuu cu autoritatea europeană.
EMA anunțase anterior că nu va impune un prag de 50% pentru eficacitatea vaccinurilor anti-Covd și că o evaluare adecvată poate fi făcută doar după obținerea datelor rezultate din studiile finale.
„În această analiză finală CVnCoV a demonstrat o valoare puternică pentru sănătatea publică în cazul participanților la studiu din grupa de vârstă 18-60 de ani în prevenirea spitalizărilor și deceselor și [o eficacitate] de 77% împotriva formelor moderate și severe ale bolii”, a declarat CEO-ul CureVAc, Franz-Werner Haas.
Uniunea Europeană comandase 405 de milioane de doze ale vaccinului CureVac
„Credem că [vaccinul] va aduce o contribuție importantă pentru a ajuta cu gestionarea pandemiei de COVID-19 și a răspândirii dinamice a variantelor”, a adăugat acesta.
Uniunea Europeană comandase 405 de milioane de doze ale vaccinului CureVac în luna noiembrie a anului trecut, 180 de milioane din acestea fiind cu titlu opțional. Marea Britanie plasase la rândul ei o comandă pentru 50 de milioane de doze.