Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Corina-Alina Corbu, a transmis duminică, de Ziua Justiţiei, un mesaj în care cere componentelor sistemului judiciar să prezinte societăţii obiectivele comune, în ciuda unor inerente divergenţe.
Preşedintele ÎCCJ subliniază că în prezent se observă o tendinţă de polarizare pe teme legate de organizarea judiciară sau de modul de funcţionare a sistemului judiciar.
„Nu e nici nevoie şi nici nu ar fi sănătos să vorbim totdeauna pe o singură voce, pluralitatea de idei, chiar confruntarea între acestea sunt modalităţi de a merge înainte, însă vă invit să fim mai transparenţi în comunicarea publică şi să arătăm societăţii că avem în sistemul judiciar o multitudine de obiective strategice comune, mult mai importante decât chestiunile care ne separă, şi că acestea nu sunt doar cele legate de statutul profesiei noastre. Parafrazând un emblematic preşedinte american, vă invit să reflectăm mai puţin la împrejurarea că poate uneori societatea nu apreciază profesia noastră la justa ei valoare socială şi să ne concentrăm mai degrabă la ce putem face – mai mult, mai bine şi cu mai mare celeritate, pentru a servi societatea din care facem parte”, se arată în mesaj.
„Justiția nu va fi niciodată cea mai populară dintre activitățile umane”
Corina-Alina Corbu apreciază că justiţia, care este chemată să soluţioneze conflictele din societate, nu va fi niciodată „cea mai populară dintre activităţile umane”, deoarece una dintre părţi va fi mereu nemulţumită.
„Justiţia are nevoie mai mult ca oricând de echilibru şi de o anumită rezervă cu privire la intensitatea unor reacţii exprimate public, fie şi măcar în privinţa acelora exprimate din interiorul propriei noastre profesii, astfel încât dezbaterea şi chiar critica profesională, de altfel pe deplin acceptabile, să nu fie înlocuite de epitete sau comparaţii complet nepotrivite, menite doar să impresioneze sau să capteze bunăvoinţa unui anumit auditoriu”, se mai menţionează în mesaj.
Preşedintele ÎCCJ face apel la judecători să arate deschidere şi respect faţă de celelalte profesii juridice, iar pe reprezentanţii acestora îi invită să colaboreze „pentru o justiţie mai transparentă şi cât mai apropiată de cetăţean”.