6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateOlanda, somată să își ceară scuze pentru comerțul internațional de sclavi

Olanda, somată să își ceară scuze pentru comerțul internațional de sclavi

Olanda va trebui să își ceară scuze pentru activitatea sa de comerț cu sclavi și să recunoască această practică drept o crimă împotriva umanității – este un aviz dat de un comitet al guvernului olandez, joi, scrie Digi24.

Comitetul, creat anul trecut de ministra de interne, Kajsa Ollongren, a cerut guvernului țării să ia măsuri împotriva rasismului instituțional de pe piața muncii, piața de locuințe și din sistemul de educație, precizând că aceste fenomene sunt legate strâns de trecutul colonial al țării și de practica sclaviei și comerțului de sclavi.

Premierul Mark Rutte a spus, anul trecut, că guvernul său nu intenționează să își ceară scuze pentru rolul pe care Țările de Jos l-au avut în comerțul internațional de sclavi, însă doar 35% dintre cetățeni au fost de acord cu el, conform unui sondaj.

Anul trecut, lui Rutte i s-a solicitat să facă pasul spre recunoașterea trecutului istoric chiar de două partide din coaliția de guvernare, însă premierul a motivat prin faptul că o cerere de scuze oficială riscă să crească polarizarea politică în țară.

Keti Koti ar putea deveni sărbătoare naţională

Joi, Regatul Țărilor de Jos a celebrat Keti Koti, aniversarea abolirii sclaviei în fostele colonii Suriname (în America de Sud) și antilele olandeze.

Cele patru cele mai mari orașe neerlandeze, Amsterdam, Rotterdam, Utrech și Haga au cerut, recent, ca această sărbătoare, în traducere „Ruperea Lanțurilor” (în limba Sranantongo – n.r.) să devină o sărbătoare națională.

Joi, primărița Amsterdamului, Femke Halsema, și-a cerut scuze formal pentru rolul pe care orașul l-a avut în comerțul internațional de sclavi.

„În numele administrației orașului, vă cer scuze pentru implicarea activă a consiliului orașului Amsterdam în sistemul comercial de sclavie colonială și în comerțul internațional de comerț cu sclavi. Este timpul să încorporăm marea nedreptate reprezentată de sclavia colonială în identitatea orașului nostru, printr-o recunoaștere cuprinzătoare și necondiționată”, a spus ea în timpul ceremoniei Keti Koti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS