-1.3 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Concertul-test susţinut de la Paris nu a evidenţiat un supra-risc de infectare cu COVID

(VIDEO) Concertul-test susţinut de la Paris nu a evidenţiat un supra-risc de infectare cu COVID

-

Un concert-test susţinut de trupa Indochine pe 29 mai la Paris, organizat în faţa unui public alcătuit din spectatori care purtau măşti sanitare, a demonstrat „absenţa unui supra-risc de infectare” cu noul coronavirus, au anunţat joi reprezentanţii Hopitaux de Paris, citaţi de AFP.

Rezultatul reprezintă o veste bună pentru sectorul muzical, care doreşte o reluare a concertelor cu public în Franţa, chiar şi în cazul continuării pandemiei de COVID-19.

Studiul specialiştilor francezi a „arătat o rată de infectare similară la persoanele care au participat la un concert în comparaţie cu rata înregistrată în rândul persoanelor care nu participă la concerte”. Prezenţa oamenilor „la un concert nu a fost asociată cu un supra-risc de transmitere (a maladiei COVID-19, n.r.) în timpul unui concert cu public în picioare, fără distanţare fizică, la persoane care poartă măşti sanitare şi care deţin un test antigen cu rezultat negativ, într-o sală închisă”, au precizat reprezentanţii Assistance Publique – Hopitaux de Paris (AP-HP).

Experimentul s-a bazat pe două populaţii monitorizate, după tragerea la sorţi a voluntarilor.

Alcătuind primul grup, 3.917 de persoane au asistat la concertul susţinut de trupa Indochine la Bercy (Accor Arena). Alte 1.947 de persoane au rămas la ele acasă, pentru a oferi specialiştilor posibilitatea de a analiza „în oglindă” circulaţia COVID-19.

Toate aceste persoane au fost testate cu trei zile înaintea concertului, în ziua concertului (rezultatele fiind furnizate după show) şi, din nou, la şapte zile după eveniment. Orice voluntar care a prezentat simptome de COVID-19 cu ocazia testului realizat cu 72 de ore înaintea concertului a fost exclus din experiment.

„Numărul participanţilor cu test PCR de salivă pozitiv la şapte zile după eveniment a fost de opt în rândul celor 3.917 de participanţi din grupul experimental, în comparaţie cu trei voluntari cu rezultat pozitiv dintre cei 1.947 de participanţi din grupul de control”, au precizat specialiştii de la AP-HP, care au coordonat componenta ştiinţifică a testului, în timp ce Prodiss (Sindicatul naţional al spectacolelor de muzică şi varietăţi) a coordonat componenta concertistică.

Rata de incidenţă observată în cele două grupuri (0,20%, respectiv 0,15%) corespunde ratei de incidenţă din Ile-de-France estimată în cele două săptămâni care au precedat evenimentul, cuprinsă între 150 şi 200 de cazuri la 100.000 de locuitori.

În prezent, această rată este de 25 de cazuri la 100.000 de locuitori, conform datelor furnizate de Sante Publique France, au subliniat reprezentanţii AP-HP.

Concertele cu spectatori în picioare sunt autorizate din 30 iunie în Franţa, cu o capacitate limitată la 75% în interior şi de 100% în aer liber, însă biletele pentru astfel de evenimente nu au stârnit deocamdată un interes foarte mare în rândul cumpărătorilor.

Spectatorii la astfel de evenimente trebuie să prezinte un paşaport sanitar (dovadă a vaccinării cu schemă completă, test negativ recent sau dovada unei infecţii COVID-19 care să se fi produs în urmă cu 15 zile – şase luni). 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Restricții de circulație duminică în Craiova

Primăria Craiova a anunțat instituirea unor restricții de circulație...

ȘTIRI GdS