Partidul Acțiune și Solidaritate al președintei Maia Sandu a obținut 52,5% dintre voturi la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, arată datele preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, după numărarea a 99,49% dintre voturi. Scorul este cel mai mare obținut vreodată de vreun concurent electoral în istoria alegerilor din R. Moldova, potrivit hotnews.
PAS este urmat de blocul comuniștilor și socialiștilor, alianța fostului președinte Igor Dodon având 27,38% dintre voturi.
Pragul electoral a mai fost trecut doar de Partidul Politic Șor, creditat cu 5,78% dintre voturi. Blocul Electoral Renato Usatîi are doar 4,11% și nu va intra în parlament, potrivit datelor preliminare. Parlamentul Republicii Moldova are 101 de locuri.
Potrivit calculelor făcute de portalul alegeri.md, Partidul Acțiune și Solidaritate va primi 63 de mandate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate, iar Partidul “Șor” – 6 mandate.
Prezența la vot a fost de 48,41%, pragul de validare de o treime din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale fiind depășit, iar alegerile pot fi considerate valabile. Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuie să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%.
Ce au spus Maia Sandu și Igor Dodon despre rezultatele alegerilor parlamentare
„Sper ca astăzi să fie finalul unei ere grele pentru Moldova, sper ca astăzi să fie sfârșitul domniei hoților asupra Moldovei”, a transmis duminică seara președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, fostul președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), partidul reformist și proeuropean care se prefigurează a fi marele câștigător al alegerilor parlamentare anticipate.
”Provocările sunt mari, iar oamenii au nevoie de rezultate. Oamenii trebuie să simtă cât mai curând beneficiile unui Parlament curat și ale unei guvernări care chiar se preocupă de problemele populației. Energia de astăzi de la vot trebuie folosită pentru a schimba Moldova și pentru a o transforma într-o țară din care nu doar că nu se mai pleacă, dar în care se și revine”, a adăugat Sandu.
Preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a mulţumit, duminică seară, tuturor celor care au ieşit la vot. ”Am avut o campanie activă şi, din calculele noastre, avem rezultate pe măsură”, a afirmat Dodon, care a adăugat că ”de mâine va începe o nouă etapă în Republica Moldova.
Dodon a cerut tuturor politicienilor să nu mai permită alte crize politice.
UE dă bani R. Moldova, dar cere reforme
În schimbul pachetului de asistență financiară în valoare de până la 600 de milioane de euro, anunțat de Comisia Europeană pentru Republica Moldova, e necesară reformarea justiției și a administrației publice, a spus luna trecută europarlamentarul român Siegfried Mureșan.
Potrivit oficialului, buna desfășurare a scrutinului parlamentar din iulie este prioritatea zero pentru deblocarea sprijinului financiar oferit de comunitatea europeană, afirmă eurodeputatul liberal.
Președintele Delegației Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova, Siegfried Mureșan, spune că angajamentele pe care Republica Moldova va trebui să și le onoreze pentru a beneficia de asistență financiară nu sunt noi pentru țara noastră. Uniunea Europeană insistă pe independența justiției și combaterea corupției.