4.8 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateViorel Hrebenciuc, condamnat la 2 ani de închisoare cu executare

Viorel Hrebenciuc, condamnat la 2 ani de închisoare cu executare

Viorel Hrebenciuc, fost lider al PSD, a fost condamnat, joi, la 2 ani de închisoare cu executare, în dosarul retrocedării de păduri. Decizia dată astăzi, 22 iulie, de Curtea de Apel Brașov nu este definitivă. De asemenea, fiul său, Andrei Hrebenciuc, a fost condamnat tot la doi ani de închisoare, dar cu suspendare, potrivit G4Media.

Judecătorii au decis joi ca Viorel Hrebenciuc, fostul lider al PSD, să fie condamnat la 2 ani de închisoare cu executare.

„Condamnă pe inculpatul Hrebenciuc Viorel, la o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influență. În baza art. 67 Cod penal aplică inculpatului pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pentru o perioadă de 3 ani”, se arată în minuta ședinței.

Fiul fostului lider PSD, Andrei Hrebenciuc, a primit tot doi ani, însă cu suspendare.

În același dosar, ex-deputatul PSD Ioan Adam a fost condamnat tot la doi ani de închisoare, iar fostul judecător Ordog Lorand Andras – la 6 ani de închisoare.

Decizia dată de Curtea de Apel Brașov nu este definitivă și poate fi contestată. Dosarul retrocedărilor a fost trimis în instanţă în ianuarie 2015. Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia, solicitând să fie judecaţi prin procedura simplificată.

Acuzaţiile din dosar vizează retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei.

În schimbul intervenţiei, Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adiţional pe numele fiului său.

Dosarul a fost inițial judecat la Curtea Supremă, însă decizile luate la vremea respectivă au fost anulate urmare unei decizii a CCR ce viza componența completelor de judecată.

Cazul a fost reluat de la zero la Curtea de Apel Brașov

Astfel cazul a fost reluat de la zero la Curtea de Apel Brașov, care în 18 iunie a ascultat pledoariile finale din dosar și a stabilit un prim termen de pronunțare pentru 22 iulie.

Procurorii susţineau că, la data de 17 aprilie 2012, în urma unei înţelegeri prealabile, la solicitarea lui Ioan Adam, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna, din care făcea parte şi Lorand Andras Ordog, a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier şi de teren agricol, situată pe raza judeţului Bacău, în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva.


Anterior, în luna iunie 2010, judecătorul Lorand Andras Ordog a primit de la Ioan Adam suma de 10.000 de euro, pentru a formula o soluţie favorabilă clientului acestuia din urmă, Paltin Sturdza.

Banii au fost primiţi chiar în biroul judecătorului de la Tribunalul Covasna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS