0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii care revin în țară în vacanță, informați despre impactul părăsirii copiilor

Românii care revin în țară în vacanță, informați despre impactul părăsirii copiilor

Mii de copii care au părinţii plecaţi în străinătate la muncă suferă din această cauză, în timp ce pandemia a redus frecvenţa întoarcerii în ţară a românilor, atrage atenţia organizaţia Salvaţi Copiii, care a început o campanie de informare, împreună cu Poliţia de Frontieră, direct la graniţa cu Ungaria, informează Agerpres.

Voluntari ai organizaţiei, sprijiniţi de poliţişti de frontieră, împart materiale informative românilor care lucrează în străinătate şi care revin în ţară în această perioadă pentru a petrece vacanţa alături de familii. Materialele conţin informaţii despre impactul pe care îl are asupra copiilor plecare părinţilor în altă ţară.

Organizaţia Salvaţi Copiii atrage atenţia că, la finele anului 2020, peste 75.000 de copii aveau cel puţin un părinte plecat să muncească în altă ţară, conform unor statistici care includ doar minorii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială. Dintre aceştia, 22.662 aveau ambii părinţi plecaţi.

Preşedintele Salvaţi Copiii România, Mihai Gafencu, a fost prezent, joi, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, unde a fost lansată campania de informare. El a spus că această acţiune este doar una dintre cele derulare de organizaţie după aderarea României la Uniunea Europeană, „de când avem fenomenul migraţiei unor părinţi în străinătate”.

„Suferinţa copiilor rămaşi acasă este complexă. Amprenta este diversă şi acoperă o parte dintre afecţiunile care ţin de sfera disciplinelor pediatrice şi ale psihiatriei copilului. Mulţi copii apelează la droguri, îşi caută echilibrul în altă parte decât în familie. Conform analizei făcute de Salvaţi Copiii în mai 2021, pe un eşantion de 700 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi, 37% sunt plecaţi de 4 – 6 ani din ţară, iar 33% de un an până la trei ani. În 9% din cazuri, părinţii sunt plecaţi de peste zece ani din ţară”, a declarat Gafencu.

El a atras atenţia că frecvenţa revenirii acasă a scăzut în pandemie. Anterior pandemiei, 12% dintre părinţi se întorceau o dată la doi ani sau mai rar, 32% o dată pe an, iar până la 7% au ajuns să rupă legătura cu copiii din ţară.

„Începând cu martie 2020, pentru 46% dintre părinţi frecvenţa revenirii în ţară a fost mai scăzută”, a spus Gafencu.

Vor fi organizate inclusiv caravane care se vor deplasa în special în localităţi rurale

În acest context, organizaţia a cerut sprijinul Poliţiei de Frontieră, pentru a derula împreună o campanie de informare în luna august, când fluxul românilor celor care se întorc în ţară este mare. Scopul este de a-i ajuta pe oameni să conştientizeze efectele negative pe care le are plecarea lor asupra dezvoltării copiilor şi despre importanţa comunicării chiar şi de la distanţă dintre părinţi şi copii.

„Vom sprijini această campanie de informare, destinată prinţilor care se întorc în ţară, cu privire la nevoile copiilor rămaşi acasă. Vom distribui pliante celor care tranzitează frontiera, fără să fie afectate acţiunile de supraveghere şi control de la frontieră”, a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, Laura Bondar.

Organizaţia Salvaţi Copiii a derulat, în ultimii zece ani, 17 programe pentru aproape 10.000 de copii şi aproape 7.000 de adulţi, fiind vorba de familii afectate de plecarea la muncă în străinătate.

Acţiunile de informare vor continua la frontiera cu Ungaria pe parcursul lunii august, perioadă în care vor fi organizate inclusiv caravane care se vor deplasa în special în localităţi rurale, unde voluntarii vor discuta cu oamenii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS