-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSocietatea Ornitologică lansează o campanie de reducere a cantităţii de plastic din Delta Dunării

Societatea Ornitologică lansează o campanie de reducere a cantităţii de plastic din Delta Dunării

Societatea Ornitologică Română (SOR) lansează campania „PETlican”, care îşi propune reducerea cantităţii de plastic din Delta Dunării prin promovarea unui comportament responsabil faţă de colectarea deşeurilor şi cunoaşterea biodiversităţii din zonă, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES, campania se va derula în perioada 16 – 27 august.

„Poluarea cu plastic a apelor Dunării este în principal consecinţa unui comportament puţin responsabil al locuitorilor din întreaga ţară în ceea ce priveşte deşeurile nebiodegradabile. În ultimii ani, Delta Dunării a devenit o destinaţie turistică din ce în ce mai atractivă pentru pentru români, vizitatorii provenind din toate părţile ţării.

Vrem să le arătăm turiştilor şi localnicilor cum modul nostru de viaţă afectează natura şi alte vieţuitoare. Cum un PET aruncat în apă sau râu poate ajunge, adus de ape, în Delta Dunării şi cum va influenţa negativ viaţa locuitorilor, fie ei oameni, fie specii de păsări sau alte animale”, a declarat coordonatorul proiectului, Dora Domşa.

Ambasadorul proiectului este o pasăre emblematică pentru Delta Dunării, dar şi uşor de recunoscut pentru publicul larg: pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus). Este una dintre puţinele specii de la noi care cuibăreşte într-un singur loc, în Delta Dunării, fapt care îl face vulnerabil.

Pentru ca în viitor pelicanul să nu devină „PETlican”, proiectul îşi doreşte să tragă un semnal de alarmă privind pericolele la care sunt expuse multe dintre specii din cauza neglijenţei şi nepăsării oamenilor, se arată în comunicat.

„Prin interacţiunea voluntarilor SOR cu turiştii şi localnicii, campania urmăreşte educarea unui public iubitor de natură, care să aprecieze şi să protejeze speciile din Delta Dunării şi, pornind de aici, să fie atent şi la problema deşeurilor. În acelaşi timp, dată fiind creşterea interesului pentru acest loc, ‘PETlican’ va promova un turism responsabil în Delta Dunării”, precizează SOR.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, producţia în masă a materialelor plastice, care a început cu doar şase decenii în urmă, a crescut atât de rapid încât omenirea a produs până acum peste 8 miliarde de tone de deşeuri de plastic.

În plus, plasticului îi trebuie peste 400 de ani pentru a se degrada, iar o anumită parte a acestuia rămâne în natură în diferite forme. Păsările pot confunda uşor plasticul care pluteşte pe apă cu hrană, iar ingerarea acestuia le poate provoca răni sau chiar moartea.

Proiectul „PETlican” face parte din programul „Cu apele curate”, care reprezintă un apel la implicare în combaterea şi prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării, adresat membrilor comunităţilor şi autorităţilor publice din localităţile dunărene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS