ONU a cerut vecinilor Afganistanului să-și păstreze granițele deschise, pe măsură ce crește numărul civililor care fug de atacurile talibanilor. Mulți au ajuns la Kabul, văzând capitala drept ultimul lor refugiu sigur. „De aici unde mai fugim?”, se întreabă aceștia. În același timp, deficitul de alimente este „destul de grav”, arată rapoartele instituțiilor internaționale, citate de Digi24.
Vineri, talibanii au pus mâna pe al doilea oraș ca mărime al țării, Kandahar, una dintre cele mai recente capitale de provincie capturate. Este cea mai importantă înfrângere a guvernului afgan de la începutul ofensivei insurgenților, după retragerea trupelor internaționale. Orașul sudic de 600.000 de oameni a fost odată bastion taliban și este important din punct de vedere strategic și ca centru comercial.
Tot vineri, alte două capitale de provincii au căzut în mâinile talibanilor. Din calea talibanilor, civilii își părăsesc locuințele și orașele și caută refugiu în capitala Kabul.
Mulți dintre cei care caută siguranță în Kabul dorm pe străzi. Aproximativ 72.000 de copii se numără printre cei care au fugit în capitală în ultimele zile, potrivit Save the Children.
„Nu avem bani pentru a cumpăra pâine sau pentru a obține medicamente pentru copii”, a declarat pentru BBC. un vânzător ambulant în vârstă de 35 de ani care a fugit din nordul provinciei Kunduz după ce talibanii au dat foc casei sale.
Mai multe tabere au fost înființate pe tufăriș, la marginea capitalei, în timp ce alții ar fi dormit în depozite abandonate.
Peste 1.000 de civili au fost uciși în Afganistan în ultima lună, arată rapoartele ONU. Avansul insurgenților are loc în timp ce SUA și alte trupe străine se retrag după 20 de ani de operațiuni militare.
SUA vor trimite aproape 3.000 de soldați la aeroportul din Kabul pentru a evacua un număr „semnificativ” de personal al ambasadei. Marea Britanie desfășoară 600 de soldați pentru a sprijini cetățenii britanici care părăsesc țara.
„De aici unde mai fugim”
Oamenii sunt neîncrezători după ultimele evoluții din țară. Cinci capitale de provincie, printre care orașe importante, au căzut joi în mâna talibanilor.
La Kabul, au sosit mii de oameni, dar cifrele cresc de la o oră la alta. Au plecat cu foarte puține lucruri. Aceștia sunt oameni care aveau case și locuri de muncă, magazine și ferme și au lăsat totul în urmă.
Pentru unii dintre ei călătoria a durat câteva zile, iar acestea sunt călătorii periculoase, trecând peste punctele de control talibane și fronturi de luptă active pentru a ajunge la Kabul. Acesta este ultimul loc în care mulți dintre ei cred că pot merge. Însă se întreabă: „De aici unde mai fugim?”
Aceștia sunt supărați pe guvern că i-a lăsat să se descurce singuri. Guvernul spune că îi va găzdui în moschei și le va oferi ajutor, dar nu este suficient pentru toți cei care intră în oraș.
Există furie și dezolare că SUA și Marea Britanie își evacuează propriii cetățeni și îi lasă pe afgani în voia sorții.
Ce face guvernul afgan?
Președintele afgan, Ashraf Ghani, nu a reușit până acum să unească o serie de miliții afgane fracturate împotriva talibanilor.
Miercuri, președintele a zburat în orașul nordic Mazar-i-Sharif, în mod tradițional un bastion antitaliban, pentru a aduna forțele guvernamentale.
De asemenea, el a purtat discuții de criză cu șeful armatei din Uzbekistan, Abdul Rashid Dostum, și cu liderul etnic Tajik, Atta Mohammad Noor, despre apărarea orașului.
Forțele de securitate afgane sunt însă depășite complet de luptătorii talibani. În multe dintre situații, soldații afgani s-au predat fără să opună rezistență.
„Talibanii ne-au încercuit, ei trăgeau cu obuze pe deasupra noastră. Nu a existat nicio modalitate de a replica”, a justificat unul dintre soldaţii afgani cedarea aeroportului din Kunduz.