3.7 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 9 luni de la incendiul de la spitalul din Piatra Neamț, 15 morți și niciun rezultat

Peste 9 luni de la incendiul de la spitalul din Piatra Neamț, 15 morți și niciun rezultat

La mai bine de nouă luni de la incendiul care a mistuit Secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț și în urma căruia și-au pierdut viața 15 oameni, ancheta Parchetului General nu are niciun rezultat, fiind încă „în curs administrarea unui probatoriu complex”, conform răspunsului transmis HotNews.ro de către Parchet, potrivit hotnews.

Iniţial, dosarul in rem a fost deschis de procurorii de la Parchetul Tribunalului Neamţ, iar la scurt timp ancheta a fost preluată de Parchetul General.

La solicitarea HotNews.ro, Parchetul General a transmis, miercuri, că „dosarul penal privind incendiul de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, în care se efectuează urmărire penală in rem pentru infracțiunile de vătămare corporală din culpă și ucidere din culpă este în lucru la Secția se urmărire penală și criminalistică, fiind în curs administrarea unui probatoriu complex”.

Ancheta este condusă de procurorul Marius Iacob, cel care s-a ocupat în trecut de cercetările în cazul Colectiv sau incendiul de la Maternitatea Giuleşti. „Este o echipă complexă de cercetare, pentru că vrem să stabilim cu exactitate ceea ce s-a întâmplat, să stabilim toate detaliile care sunt foarte importante în economia cazului.

Cercetarea la faţa locului ar putea dura mai multe zile, ar putea dura şi două zile. Vom intra echipaţi corespunzător şi vom lua toate măsurile de prevenţie, pentru a elimina riscurile în aceste cercetări”, spunea procurorul Iacob în 15 noiembrie, când încă se făcea cercetarea la fața locului.

Filmul incendiului

În 14 noiembrie 2020, un incendiu puternic a cuprins Secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, unde erau internați în stare gravă pacienți cu COVID-19. Ei fuseseră mutați de la etajul 3 la etajul 2 al unității medicale cu doar câteva ore înainte de izbucnirea focului.

Prefectul George Lazăr acuza atunci că secția ATI a Spitalului Județean fusese mutată „fără niciun aviz”, fiind ”un fel de hei-rup al celor de la spital”, fiind lucrări în regie proprie pentru mări capacitatea.

De altfel, Direcția de Sănătate Publică a transmis apoi că, pentru mărirea capacității secției ATI pentru pacienții cu COVID-19 au fost modificate circuitele funcționale de la etajul 2 prin construirea unui perete. Acolo urmau să fie tratați pacienții cu coronavirus, în două saloane de câte 8 paturi.

Până la acel moment, pacienții cu COVID erau tratați la etajul 3. Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcției de Sănătate Publică Neamț. „Reconfigurarea secției ATI și mutarea pacienților covid pozitivi, de la etajul 3 la etajul 2, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020”, spunea DSP.

În urma incendiului violent, au murit 10 pacienți – şapte bărbaţi şi trei femei, cu vârste cuprinse între 67 şi 86 ani.


Alți 6 pacienți dintr-un salon alăturat au fost răniți și transferați la Spitalul Modular de la Lețcani (Iași). Din cei 6 oameni, unul singur a supraviețuit – un bărbat în vârstă de 74 de ani, externat după trei săptămâni de spitalizare la Iași.

În incendiu a fost grav rănit și medicul Cătălin Denciu, care a intrat într-unul din saloanele cuprinse de flăcări, încercând să salveze pacienții. Echipamentul i-a luat foc și a suferit arsuri extrem de grave, pe 70-75% din suprafața corpului. Doctorul a fost transferat mai întâi la Spitalul Floreasca din București, iar de acolo la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles.

Cătălin Denciu era medicul ATI de gardă în acea sâmbătă seară, când a izbucnit incendiul.
Acum, la mai bine de 9 luni de la incendiu, starea medicului Cătălin Denciu este într-un progres constant, dar lent, aşa cum este normal în cazul marilor arşi, a declarat vineri, pentru News.ro, soţia sa.

Medicul nu poate beneficia, însă, de concediu medical pe toată durata recuperării, din cauza unor lacune legislative, soţia sa precizând pentru News.ro că problema prezentată este pentru toţi marii arşi şi că ea şi soţul său au înţeles că este un viciu de sistem, dar care poate fi remediat.

După cazul medicului Cătălin Denciu, Ministerul Sănătăţii şi CNAS au anunţat vineri măsuri pentru ca pacienţii cu arsuri grave să beneficieze de concedii medicale pe toată perioada de tratament, inclusiv pentru perioada de recuperare. De asemenea, conform MS, indemnizaţia brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, va fi de 100% din baza de calcul stabilită conform legii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS