4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePe locul fostului Doljchim, apare cel mai mare parc fotovoltaic

Pe locul fostului Doljchim, apare cel mai mare parc fotovoltaic

OMV Petrom va construi un parc fotovoltaic cu o capacitate de 111 MW, în județul Dolj, la Işalniţa. În momentul în care va fi operaţional parcul va fi cel mai mare proiect fotovoltaic din România.

Petrom construieşte parcul fotovoltaic în Ișalnița, pe un teren pe care îl deține și unde a activat fostul combinat chimic Doljchim. Combinatul a fost dezafectat cu ani în urmă, iar terenul a fost ecologizat. Valoarea investiţiei va fi de aproximativ 103. 553. 573 de euro. Parcul fotovoltaic se va întinde pe o suprafata de cca 1.201.297 mp. Aici vor fi aşezate 175.214 panouri fotovoltaice. Construirea parcului fotovoltaic va dura 24 luni şi va funcţiona pe o perioadă de cel puţin 25 de ani.
La acest moment, Petrom a solicitat la Agenţia Judeţeană de Mediu acordului de mediu pentru implementarea proiectului. Solicitarea a fost depusă la Agenție în urmă cu două luni, iar la jumătatea acestei luni Memoriul, cu toate completările, pentru ”Construire parc fotovoltaic pe amplasamentul fostului Combinat Doljchim – Ișalnița – OMV PETROM” a fost publicat pe site-ul APM Dolj.

Ce a fost şi ce va fi

Este cunoscut faptul că anterior,, pe amplasamentul propus pentru implementarea proiectului, combinatul
Doljchim a desfăşurat până în anul 2009 – 2010, următoarele activităţi de producţie:


„fabricarea altor produse chimice anorganice de baza,

fabricarea altor produse chimice organice de baza,

fabricarea îngrăşamintelor şi produselor azotoase. În prezent terenul este liber de construcţii şi acoperit de vegetaţie”, se arată în Memoriu.


Activitatea propriu-zisă ce se va desfășura pe acest amplasament, constă în:


„- captarea şi transformarea energiei solare în energie electrică prin intermediul celulelor fotovoltaice,

transformarea curentului continuu în curent alternativ cu ajutorul invertoarelor şi ridicarea tensiunii de la joasă tensiune la medie tensiune cu ajutorul transformatoarelor propuse,

introducerea curentului produs în reţeaua electrică prin intermediul staţiei de transformare”, se mai prevede în Memoriu.

Energia electrică produsă aici va fi de circa 125.913 MWh.

Un proiect verde

Investitorul dă asigurări că proiectul nu prezintă pericol de poluare, din care cauză nu se impun măsuri speciale.

„Nu sunt necesare dotări şi măsuri speciale pentru monitorizarea emisiilor de poluanţi în factorii de mediu. Din activitatea propriu- zisă ce se va desfăşura ulterior pe amplasament nu rezultă emisii de poluanţi solizi, lichizi şi gazoşi în cantităţi ridicate. Singura sursa de emisii fiind autovehiculele transportoare de materii prime, deseuri”, se mai precizează în Memoriu.

Pentru siguranţa obiectivului va fi realizata o împrejmuire exterioara a întregului perimetru și vor fi montate camere video în punctele vulnerabile ale amplasamentului.
Petrom a înaintat acest proiect Ministerului Economiei pentru a primi finanțare din celebrul Fond de Modernizare – mecansimul 10d din directiva europeană EU-ETS, prin care România și alte nouă țări mai puțin dezvoltate din UE primesc bani europeni pentru proiecte energetice, Fond din care România speră la o alocare totală de 6,7 miliarde de euro.
La acest moment, dacă parcul va fi construit, ar fi cel mai mare parc fotovoltaic din România. Pe lângă aceşti 111 MW instalaţi în fotovoltaic, pe care îi va avea în portofoliu, Petrom mai operează și cea mai mare centrală electrică pe gaze din România, cea în ciclu combinat de la Brazi, 860 MW putere instalată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS