3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvortul este interzis după șase săptămâni de sarcină în Texas

Avortul este interzis după șase săptămâni de sarcină în Texas

Texasul a devenit miercuri statul american cel mai restrictiv în ceea ce privește avortul, odată cu intrarea în vigoare a legii care interzice orice intervenție după a şasea săptămână de sarcină, potrivit Reuters.

Curtea Supremă nu a intervenit în urma cererii de urgență a grupurilor pentru drepturile avortului de a bloca legea în cauză, astfel marea majoritate a avorturilor vor deveni ilegale – chiar şi în cazurile de incest sau de viol.

Legea care interzice avorturile în Texas, după șase săptămâni, intră astăzi în vigoare

O lege care interzice avorturilor în Texas, după șase săptămâni de sarcină, a intrat în vigoare miercuri dimineață, după ce Curtea Supremă a SUA nu a acționat în urma unei cereri de urgență a grupurilor pentru drepturile avortului de a bloca respectiva lege, ceea ce a permis intrarea în vigoare a interdicției.

Potrivit grupurilor care susțin dreptul la avort, în Texas, 85% – 90% dintre avorturi se obțin după șase săptămâni de sarcină, ceea ce înseamnă că legea ar forța cel mai probabil multe clinici să închidă.

12 state americane au votat legi de interzicere a avorturilor în acest stadiu

Înainte de Texas, 12 state americane au votat legi de interzicere a avorturilor în acest stadiu, adică de când bătăile de inimă ale fătului sunt perceptibile, deşi multe femei încă nu ştiu că sunt însărcinate.

Toate aceste legi au fost invalidate în justiţie întrucât încalcă jurisprudenţa Curţii Supreme care a recunoscut un drept la avort atât timp cât fătul nu este viabil, adică între a 22-a şi a 24-a săptămână de sarcină.

Orice cetățean privat poate să dea în judecată pe cei care „ajută sau susțin” un avort după șase săptămâni

Însă Texasul şi-a formulat diferit legea: nu autorităţilor le revine să facă respectată măsura, ci „exclusiv” cetăţenilor, încurajaţi să depună plângere în civil împotriva organizaţiilor sau persoanelor care le-ar ajuta pe femei să avorteze.

Mai exact, orice cetățean privat poate să dea în judecată pe cei care „ajută sau susțin” un avort după șase săptămâni. Cetățenii care câștigă astfel de procese ar avea dreptul la cel puțin 10.000 de dolari, transmite Reuters.

Cei care apără dreptul la avort spun că legea ar putea duce la sute de procese costisitoare, care ar fi logistic greu de apărat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS