-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum se vede valul 4 în spitalele COVID: Se internează familii întregi, de la bebeluși de o lună la părinți

Cum se vede valul 4 în spitalele COVID: Se internează familii întregi, de la bebeluși de o lună la părinți

​Valul 4 al pandemiei a debutat în țara noastră încă de acum o lună, însă în ultima săptămână, numărul de cazuri înregistrate zilnic s-a dublat. Practic, valul 4, al cărui vârf este estimat la finalul lunii septembrie, a început să își intre în drepturi. În spitale, numărul de internări crește de la o zi la alta, iar în spitalele COVID din Capitală reîncepe lupta pentru un loc la Terapie Intensivă, spun medicii consultați de HotNews.ro.

O particularitate a valului 4 – copiii și tinerii nu sunt feriți de infectare, iar în spitale ajung familii întregi, de la bebeluși de o lună, la adolescenți și părinții lor, toți infectați.


Info pe scurt:

Ca în fiecare val al pandemiei, primele spitale care se umplu cu pacienți COVID sunt cele monospecialitate – de boli infecțioase și pneumologie – desemnate încă de la începutul pandemiei să fie primele care preiau pacienți COVID.

În București, cele 3 mari spitale COVID – Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș și Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta – se umplu tot mai multe paturi cu pacienți infectați.

Ceea ce este îngrijorător, dacă în secțiile COVID încă sunt paturi libere, în schimb Terapiile Intensive ale celor 3 spitale COVID-19 din București s-au umplut în ultimele zile.

Din acest moment, medicii din aceste spitale solicită sprijinul Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI), care caută locuri ATI pentru pacienții COVID pregătite deja și în alte spitale. Practic, atunci când spitalele desemnate COVID-19 nu mai au paturi ATI libere, se solicită transferul într-un alt spital unde au fost aprobate și pregătite paturi ATI pentru pacienți COVID-19.

„A reînceput lupta pentru găsirea unor locuri disponibile în București, pentru că Terapia noastră este plină în permanență și cred că aproape zilnic este necesar să cerem sprijinul CNCCI-ului pentru a transfera câte un pacient care are nevoie de un loc la ATI, într-un alt spital”, declară pentru HotNews.ro medicul Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș.

Și la Institutul Matei Balș, Terapia Intensivă este aproape plină, iar la Institutul Marius Nasta, fiecare pat de Terapie Intensivă care se eliberează este reocupat imediat.

Majoritatea pacienților internați în acest moment, în special cu forme severe, sunt nevaccinați.

În plus, dacă tinerii și copiii au fost mai puțin afectați de primele tulpini ale coronavirusului, acum, în valul 4, regăsim în spitale familii întregi internate, de la bebeluși de o lună până la adolescenți de 16-17 ani, împreună cu părinții lor.

Medicii se tem de ce este mai rău în valul 4 și spun că, deși repetă de un an și jumătate ce măsuri de protecție ar trebui respectate, acestea sunt ignorate în multe cazuri, iar un număr mare de români nu poate fi convins să se vaccineze: „Vorbim singuri, ca televizorul.”

Spitalele, din nou neîncăpătoare

Trendul numărului de cazuri internate cu COVID-19 este crescător în acest moment, declară pentru HotNews.ro medicul Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș din Capitală.

Care este acum situația la Spitalul Victor Babeș? „Noi am alocat încă o secție din spital pacienților COVID, în condițiile în care, de o lună și jumătate – două luni, spitalul era împărțit în jumătate COVID, jumătate non-COVID – restul de boli infecțioase. Acum suntem nevoiți, ușor-ușor, să creștem numărul de paturi alocate pacienților COVID, datorită creșterii numărului de pacienți infectați. Sunt din ce în ce mai mulți pacienți COVID în fiecare zi”, spune medicul Simin Aysel Florescu.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase consideră că „lucrurile nu stau deloc bine”:

„Așa cum era de așteptat, toți cei cu forme severe și critice sunt pacienți nevaccinați și, într-adevăr, destul de frecvent avem pacienți cu vârste tinere. La formele grave de boală, vârsta începe să scadă sub 50 de ani.”

Poate cel mai îngrijorător lucru, în București a reînceput lupta pentru un pat de Terapie Intensivă, spune managerul Spitalului Victor Babeș: „Și din nou avem probleme cu locurile de Terapie Intensivă. A reînceput lupta pentru găsirea unor locuri disponibile în București, pentru că Terapia noastră este plină în permanență și cred că aproape zilnic este necesar să cerem sprijinul CNCCI-ului (Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției – n.red.) pentru a transfera câte un pacient care are nevoie de un loc la ATI, într-un alt spital.”

„Pentru că numărul de cazuri crește și, proporțional, crește și numărul de cazuri grave, critice”, subliniază medicul Simin Aysel Florescu.

Institutul Matei Balș, ocupat în proporție de 80%. Terapia Intensivă este aproape plină

Institutul Matei Balș este ocupat în proporție de 80%, iar Terapia Intensivă este aproape plină în acest moment, a declarat pentru HotNews.ro medicul Cătălin Apostolescu, managerul spitalului.

„Avem pacienți de toate vârstele, cu toate formele de boală”, spune Cătălin Apostolescu, care subliniază că „marea majoritate sunt pacienți nevaccinați. Avem și câțiva pacienți vaccinați, dar aceștia nu sunt cu forme grave”.

Citește mai departe pe hotnews.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS