0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia Europeană intenţionează să emită primele sale obligaţiuni verzi în luna octombrie

Comisia Europeană intenţionează să emită primele sale obligaţiuni verzi în luna octombrie

Comisia Europeană a anunţat marţi că intenţionează să emită primele sale obligaţiuni verzi în luna octombrie, în cadrul planului de relansare NextGenerationEU care va finanţa proiecte destinate să ajute Uniunea Europeană să îşi atingă obiectivul de a ajunge la emisii zero de CO2 până în 2050, transmite Reuters.

Blocul comunitar intenţionează să emită obligaţiuni verzi în valoare de până la 250 de miliarde euro, respectiv 30% din valoarea totală a emisiunilor de obligaţiuni NextGenerationEU.

„Dacă intenţia sa de a emite obligaţiuni verzi cu o valoare totală de până la 250 de miliarde euro până la sfârşitul anului 2026 se va concretiza, UE îşi va confirma poziţia de cel mai mare emitent de obligaţiuni verzi din lume. Această iniţiativă este, totodată, o expresie a angajamentului nostru în favoarea durabilităţii şi plasează finanţarea durabilă în centrul efortului de redresare al UE”, a declarat comisarul responsabil cu bugetul şi administraţia, Johannes Hahn.

De asemenea, Comisia şi-a confirmat intenţia de a emite în acest an obligaţiuni pe termen lung cu o valoare totală de aproximativ 80 de miliarde euro, care vor fi completate cu titluri pe termen scurt în valoare de zeci de miliarde de euro. În acest sens, Comisia va pune la dispoziţie aceste titluri pe termen scurt exclusiv prin intermediul licitaţiilor, programul său de licitaţii fiind prevăzut să înceapă la 15 septembrie. Comisia va organiza, de regulă, două licitaţii pe lună pentru titlurile sale pe termen scurt, în prima şi a treia zi de miercuri a fiecărei luni. Programul de licitaţii va fi utilizat şi pentru obligaţiuni, în plus faţă de sindicalizări.

Conform calendarului său de emisiuni publicat astăzi, în general, Comisia va organiza lunar o licitaţie şi o emisiune sindicalizată pentru obligaţiunile sale.

„Faptul că nu am adus modificări planului iniţial de finanţare pentru 2021 este o dovadă a activităţii excelente de planificare şi pregătire pe care am desfăşurat-o până în prezent. Lansarea platformei de licitaţie este o altă veste îmbucurătoare, care va spori şi mai mult atractivitatea împrumuturilor UE şi va avea un impact de lungă durată asupra pieţelor de capital ale UE”, a declarat Johannes Hahn.

Veniturile obţinute din obligaţiunile verzi NextGenerationEU vor finanţa partea aferentă cheltuielilor legate de climă din cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Fiecare stat membru trebuie să consacre cel puţin 37 % din planul său naţional de redresare şi rezilienţă pentru acele investiţii şi reforme care sunt relevante din punct de vedere climatic, iar multe state membre şi-au propus să întreprindă mai mult decât este necesar în această privinţă.

Conform regulilor Mecanismului de redresare şi rezilienţă, statele membre vor informa Comisia cu privire la cheltuielile lor pentru proiecte verzi. Comisia va utiliza aceste informaţii pentru a le arăta investitorilor cum au fost utilizate veniturile obţinute din obligaţiunile verzi pentru a finanţa tranziţia verde. Raportarea va viza nouă categorii care au fost identificate în cadrul privind emisiunea de obligaţiuni verzi NextGenerationEU, cea mai mare pondere revenind energiei curate, eficienţei energetice şi transportului nepoluant.

NextGenerationEU este un instrument temporar de redresare care va mobiliza aproximativ 800 de miliarde euro în preţuri curente, fiind menit să sprijine redresarea Europei în urma pandemiei de COVID-19 şi să contribuie la construirea unei Europe mai verzi, mai digitale şi mai reziliente. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS