9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateSe uneşte Termo Urban cu SE II ?

Se uneşte Termo Urban cu SE II ?

Surse din cadrul Complexului Energetic Oltenia susţin că reprezentanţii Complexului duc tratative cu administraţia locală craioveană ca să formeze o nouă societate împreună cu Termo Urban. Aceasta urmează să producă, să transporte şi să furnizeze căldură pentru craioveni. Acest lucru va fi posibil abia din vara anului 2022 sau cel mai târziu la începutul anului 2023. Atunci se preconizează că se va încheia externalizarea Sucursalei Electrocentrale Craiova II.

Surse din cadrul CE Oltenia spun că în urmă cu aproximativ două săptămâni la nivelul primăriei Craiova a avut loc o întâlnire în care s-a discutat şi despre varianta participării primăriei Craiova la formarea noii societăţi. Aceasta urmează să asigure căldura craiovenilor.
„La acest moment se poartă discuţii şi se ia în calcul varianta unei participări a primăriei Craiova la formarea noii societăţi. Ştim că s-a aprobat în AGA CEO demararea procedurilor de divizare a Electrocentralei Craiova. În urma discuţiilor, primăria Craiova a spus că a luat în calcul participarea la noua societate. Este cert ca noua societate să preia şi serviciul de termoficare. Nu putem să spunem fuziune pentru că este prea mult . Este mult mai bine ca noua societate să fie unicul producător şi distribuitor de agent tremic. Decizia se va lua la nivel de Minister, CEO, primăria Craiova şi Consiliul Local Craiova. La acest moment nici Ministerul, nici Fondul Proprietatea nu resping ideea uniunii celor două entităţi. Complexul şi administraţia locală craioveană se găsesc la acest moment la nivelul discuţiilor”, au precizat pentru GdS surse din cadrul CEO.


Aceleaşi surse din cadrul CEO spun că procesul de divizare și externalizare a SE Craiova se va face pe repede înainte până în vara anului 2022.

Ce spun reprezentanţii CEO

„În primă fază vom separa Craiova II şi căutăm un parteneriat cu primăria Craiova, folosind noua societate de termoficare. Ideea este să facem un parteneriat şi să integrăm tot procesul de la producţie, la transport şi distribuţie în cadrul unui singur operator. Să fie un operator care să aibă sub control toate verigile. Dacă avem deschidere şi din partea primăriei este ideal. Noi am prezentat această opţiune şi în discuţiile anterioare cu primarul Craiovei. În perioada următoare avem un proiect nou pe gaz, vom face un studiu de fezabilitate, încercăm să-l calificăm şi la finanţarea din fondul de modernizare, iar noua entitate să-l ducă mai departe. Colegii mei au discutat cu reprezentanţii primăriei Craiova despre alimentarea cu energie termică, garanţii şi au discutat şi acest aspect. Sperăm să facem acest parteneriat cu primăria.Putem discuta despre un plan foarte clar şi putem continua discuţiile”, a declarat pentru GdS, Lăcrămioara Diaconu, membru în Directoratul CEO.

Cazan SEII Craiova
Cazan SEII Craiova

Primăria Craiova, interesată de soarta SE II

La începutul acestei luni reprezentanţi ai primăriei Craiova spuneau:


„Prin intermediul Asociaţiei Municipiilor din România dar şi direct, Primăria Municipiului Craiova a transmis Ministerului Energiei dar şi Primului Ministru dorinţa de a avea o întrevedere cu factorii de decizie pentru rezolvarea acestui blocaj. Noi nu am fost anunţaţi de nicio decizie luată sau măcar intenţie de a face modificari asupra organizarii deci nu ne putem manifesta intenţia de a intra în acţionariatul unei societăţi despre care nici măcar nu ştim că există dorinţa de a fi creată.
Încă aşteptăm, alături de alte oraşe şi municipii ce depind de Complexul Energetic Oltenia, ca Guvernul să ne anunţe când sunt disponibili pentru o întrevedere pentru a găsi împreună soluţii”, spuneau la acel moment reprezentanţii Primăriei Craiova.

Garanţie de 3 milioane de euro pentru căldura craiovenilor

SE II Craiova
SE II Craiova

Ulterior, primăria Craiova a fost somată de CEO să-i plătească o garanţie de 3 milioane de euro pentru a furniza căldura pe perioada sezonului rece 2021-2022. Primarul Craiovei replica:

„Ni se pune pistolul la tâmplă că dacă mâine nu venim să constituim un fond de garanţie de 3 milioane de euro pentru perioada iernii, este posibil să nu mai fie încălzit oraşul Craiova. De ce să punem această garanţie, pe care nu o foloseşte nimeni? Craiova nu se poate atinge de ea, CEO nu se poate atinge de ea, presupunând că am avea aceşti bani pe care să îi punem într-un cont şi să nu se folosească nimeni de ei. Acestea sunt problemele cu care ne confruntăm.
Eu sper din toată inima să înţeleagă că Termo Urban SRL (noua societate înfiinţată de primărie după falimentul Termo SRL şi intrată pe piaţă pe 10 aprilie 2021 – n.r.) nu are nicio datorie către CEO, este pe zero. Au achitat în fiecare lună facturile. S-a constituit deja o garanţie de 300.000 de euro. Nu s-au atins de ea, pentru că nu a fost nevoie. Şi atunci de ce să mă pună să mai constitui o garanţie de 3 milioane de euro? Nu ştiu ce se încearcă. Sper să găsim, până la urmă, o soluţie, pentru că noi aceşit bani nu îi avem. Uitaţi-vă pe rectificarea bugetară“, a afirmat edilul Craiovei.

CEO vrea să scape de SEII Craiova

Complexul Energetic Oltenia caută investitori
Complexul Energetic Oltenia

Reamintim că în luna august 2021, acționarii Complexului Energetic Oltenia(CEO) au aprobat demararea operațiunii de divizare simetrică a Complexului Energetic Oltenia prin transmiterea părții din patrimoniul aferent Sucursale Electrocentrale Craiova II unei societăți noi care urmează să fie constituită în baza Legii societăților comerciale.
Totodată, acționarii CEO au mandatat Directoratul să întocmească proiectul de divizare și proiectul de act constitutiv. Procesul de divizare și externalizare a SE Craiova 2 ar trebui să fie finalizat până la 1 ianuarie 2023. Conform Planului de restructurare al CEO, producția și vânzarea de energie termică nu fac parte din obiectul principal de activitate al CE Oltenia.
Consiliul Local al Municipiului Craiova ar fi avantajat prin deținerea controlului asupra rețelei de transport și distribuție a agentului termic și a sursei de producție a acestuia, având astfel posibilitatea de a controla costurile totale și a realiza un program de modernizare integrat, incluzând generare și distribuție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS