Un medic din Texas care a recunoscut că a încălcat noua legislație privind avorturile, una dintre cele mai dure din lume, a fost trimis în judecată. Este primul proces în baza acestei controversate legi, informează Digi24.
Medicul Alan Braid a recunoscut, într-un articol de opinie publicat în Washington Post, că a făcut întrerupere de sarcină în cazul unei femei aflate într-un stadiu incipient al sarcinii, dar „dincolo de noua limită a statului”.
În urma acestei declarații, a fost dat în judecată de doi foști avocați din statele Arkansas și Illinois.
Doar medicii şi clinicile pot fi daţi în judecată, nu şi pacientele
Noua legislație intrată în vigoare în Texas interzice avortul după ce se detectează bătăile inimii embrionului, la aproximativ şase săptămâni de sarcină, când majoritatea femeilor nu ştiu că sunt însărcinate. Legea nu prevede excepţie în caz de incest sau viol, ci doar în caz de urgenţă medicală.
În plus, legea, care a intrat în vigoare la 1 septembrie, acordă oricărei persoane – din Texas sau din alte părți – dreptul de a da în judecată medicii care fac un avort după primele șase săptămâni de sarcină. Cu toate acestea, nu permite ca femeile care primesc procedura să fie trimise în judecată.
Guvernul SUA cere anularea legii din Texas
Guvernul Statelor Unite a depus săptămâna trecută plângere împotriva statului Texas, cerând anularea legii. Președintele american Joe Biden a criticat în repetate rânduri legea adoptată în Texas, spunând că va apăra dreptul femeilor de a face întrerupere de sarcină.
Alan Braid, care practică medicina de aproape 50 de ani, a scris: „Am acționat pentru că aveam datoria să îngrijesc această pacientă, așa cum fac cu toți pacienții, și pentru că ea are dreptul fundamental de a primi aceste îngrijiri”.
„Am fost pe deplin conștient că ar putea exista consecințe juridice, dar am vrut să mă asigur că Texasul nu va reuși să meargă mai departe cu această lege care este în mod flagrant neconstituțională”, a mai scris el.
Oscar Stilley, un fost avocat din Arkansas care execută o condamnare de 15 ani de închisoare la domiciliu pentru fraudă fiscală, a declarat că a decis să-l dea în judecată pe Braid după ce i-a citit articolul de opinie. El a spus că nu se opune avortului, dar că l-a dat în judecată pentru a obliga o instanță să testeze legalitatea noii legislații.
Avocatul a spus că noile restricții încalcă drepturile constituționale ale femeilor.
Un al doilea proces a fost intentat de Felipe Gomez, din Illinois, care s-a declarat „reclamant Pro Alegere” în proces și a susținut că legea este „ilegală, așa cum a fost ea scrisă și aplicată”.
Braid nu a făcut declarații în legătură cu aceste procese, primele după intrarea în vigoare a noii legi privind avorturile în Texas.