-1.9 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCîțu cere anchete în cazul falimentului City Insurance

Cîțu cere anchete în cazul falimentului City Insurance

Premierul Florin Cîțu a spus miercuri că a cerut în ședința de Guvern mai multe anchete după falimentul demarat la City Insurance, companie cu 3 milioane de clienți. „Această companie a fost auditată ani de zile. Mi se pare greu de crezut că auditorii nu au văzut nimic până acum”, a spus Cîțu.

Acesta a spus că a cerut o evidență și de la ANAF, dar că măsurile concrete ar trebui luate în Parlament, lansând în acest context un atac la președinții celor două Camere pentru lipsa unei comisii de ancheta împotriva ASF.

„Am adoptat o Ordonanță de urgență pentru modificarea legii în privința Fondului de Garantare a Asiguraților ca urmare a insolvenței City Insurance. Vrem să ne asigurăm că toți cei păgubiți să nu sufere de pe urma acestui faliment.

Tot în sedința de Guvern am cerut mai multe anchete pentru că această companie a fost audiată ani de zile. Mi se pare greu de crezut că auditorii nu au văzut nimic până acum. Este totusi o companie cu o cota importantă de piață.

Aș vrea să ne uităm în urmă să vedem ce a făcut reglementatorul ASF în ultimii ani de zile și aș vrea să văd aceste rapoarte și ar fi bine ca ASF să le prezinte public.

Am discutat și cu domnul ministru de Finanțe să vedem și ANAF ce controale a avut în ultimii ani“

Am discutat și cu domnul ministru de Finanțe să vedem și ANAF ce controale a avut în ultimii ani și ce rezultate. Deci toate aceste informații le-am cerut în ședința de Guvern și vom avea informațiile în perioada următoare”, a declarat miercuri Florin Cîțu, potrivit HotNews.

Întrebat care vor fi totuși măsurile concrete luate de Guvern și ce anchete solicită în contextul în care situația de la City este una veche, despre care Mișu Negrițoiu, fostul președinte al ASF a declarat recent că i se pare un faliment ascuns 5 ani, premierul Florin Cîțu a indicat Parlamentul ca principala instituție care ar trebui să ia atitudine.

„Măsurile concrete sunt în Parlament pentru că ASF este sub Parlament și mă aștept să văd o comisie de anchetă dacă Parlamentul dorește. Președintele Camerei și al Senatului să facă o Comisie reunită când mai au timp și nu sunt cu moțiunea de cenzura să dea jos Guvernul, dacă au timp sa se ocupe si de romani ar fi fantastic și chiar îi indemn să faca acest lucru.

Acolo trebuie să mergem aș merge să vedem rapoartele de activitate și aș merge și la domnul Misu Negritoiu, daca știa că este un faliment de ce a ascuns?

Ca Guvern tocmai am dat o Ordonanță de Urgență și am cerut să fiu informat să vad si eu ce a facut ANAF în ultmii ani. Dar asta e mai mult pentru informare ca nu am pârghii să intervin peste ei (n.a peste ASF), decat dacă ar fi fost în subordinea Guvernului, ori ei sunt în subordinea Parlamentului.”, a mai declarat premierul.

Ordonanța de Urgență adoptată miercuri de Guvern 

Ordonanța de Urgență adoptată miercuri de Guvern va permite Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) să poată face plata despăgubirilor către asigurați imediat ce ASF retrage autorizația City Insurance și deschide procedura de faliment, fără să se mai aștepte ca falimentul să fie declarat prin decizia definitivă în instanță.

Mai exact, FGA poate plăti în 60 de zile de la publicarea în Monitorul oficial a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare a asigurătorului.

O altă modificare importantă este că păgubiții care au de recuperat despăgubiri de la o firmă de asigurări intrată în faliment vor putea primi cel mult 500.000 de lei pe fiecare contract pe care îl au la o astfel de firmă în faliment. Acum, suma maximă este de 450.000 de lei și se acordă de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) per creditor, și nu pe fiecare contract de asigurare.

Proiectul de OUG a fost lansat anterior în dezbatere în 15 septembrie de Ministerul de Finanțe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS