7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlbitul prematur al părului. Cauze și remedii

Albitul prematur al părului. Cauze și remedii

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, culoarea părului începe să scadă în intensitate și să apară din ce în ce mai multe fire de păr albe. Cu toate acestea, este posibil ca părul alb să apară aproape oricând, chiar și în perioada adolescenței.

Corpul uman prezintă milioane de foliculi piloși din care crește păr ce își ia culoarea din celulele pigmentare care conțin melanină, albitul părului apărând în momentul în care aceștia încep să piardă acel tip de celule. Cauzele sunt diverse, de la lipsa de diferite vitamine, fumat până la afecțiuni medicale.

Cauzele albirii părului

Inițial, părul este alb și își capătă culoarea naturală cu ajutorul pigmentului numit melanină. Formarea melaninei începe înainte de naștere, iar culoarea naturală a părului nostru depinde de tipul și cantitatea de melanină. Albirea părului are cauze genetice, motiv pentru care persoanele care au părinți sau bunici al căror păr a albit devreme sunt mai predispuse să li se întâmple acest lucru și lor.

Albirea prematură a părului este legată de deficiența de o serie de vitamine: vitamina B-6, B-12, biotină, vitamina D sau vitamina E. Un studiu din 2015 a sugerat că este posibilă recăpătarea culorii naturale dacă sunt suplimentate deficiențele nutriționale, în principiu vitamina D, B12 și cuprul.
Cea mai des întâlnită explicație pentru părul alb apărut prematur rezidă în influența stresului oxidativ. Acesta produce dezechilibre atunci când nu este contrabalansat de către antioxidanți. Stresul oxidativ excesiv e posibil să favorizeze dezvoltarea bolilor, inclusiv vitiligo, care poate duce la albirea părului din cauza distrugerii melaninei sau pierderii funcțiilor celulelor care o secretă.

Dezechilibrele produse la nivelul sistemului imunitar, cum sunt afecțiunile autoimune, cresc șansele albirii premature.
Studiile sunt contradictorii atunci când vine vorba despre albirea prematură și influența stresului extrem, de tipul celui provocat de răniri. Deși un studiu publicat în revista Nature a arătat că celulele responsabile de culoarea părului pot fi “golite” complet ca urmare a unui stări de stres de intensitate maximă, alte studii arată că deși stresul poate juca un rol în albirea prematură, este nevoie și de alți factori care să contribuie, de tipul unor afecțiuni medicale sau cauze genetice.

Fumatul, incriminat?

Mai multe studii leagă fumatul de albirea prematură a părului. Fumătorii prezintă un risc de două ori și jumătate mai mare comparativ cu nefumătorii să albească înainte de 30 de ani. Conform unei cercetări din 2015, albitul prematur al părului la bărbații tineri este legat de fumat. O explicație a legăturii dintre tutun și acest fenomen rezidă în faptul că fumul produs în timpul fumatului restricționează fluxul sanguin de la nivelul foliculilor piloși și astfel apar mai devreme firele de păr alb. În plus, fumatul produce schimbări la nivel chimic ce duc la distrugerea celulelor producătoare de melanină.

Paradoxul vopsitului părului

Deși prin vopsitul părului se poate ascunde albirea acestuia, substanțele chimice conținute de produsele pentru îngrijirea părului pot conține chimicale care să contribuie la rândul lor la albirea prematură.
Peroxidul de hidrogen care se află în multe vopsele pentru păr duce la scăderea producerii de melanină. Utilizarea în exces a produselor pentru decolorarea părului contribuie la grăbirea albirii complete a părului.

Prevenirea albitului prematur

Dacă motivul albirii părului ține de genetică sau vârstă, la momentul actual nu există o soluție viabilă care să împiedice acest fenomen sau să-l inverseze. Cu toate acestea, tratarea părului care abia ce și-a început pierderea pigmentului ar putea permite revenirea la culoarea inițială în cazul în care există o cauză medicală pentru acest fapt.

De asemenea, corectarea deficiențelor nutriționale care au cauzat albirea prematură poate inversa acest proces sau încetini instalarea acestuia. Prin urmare, se recomandă în acest caz consumul fructelor de mare, al ouălor și cărnii, deoarece reprezintă surse valoroase de vitamina B12 și consumul laptelui și brânzei pentru vitamina D.

Pentru combaterea stresului oxidativ, sunt indicate dietele bogate în antioxidanți. Alimentele antioxidante cele mai cunoscute sunt fructele și legumele proaspete, ceaiul verde, uleiul de măsline și peștele. În plus, renunțatul la fumat aduce după sine un cumul de beneficii, printre care și cele legate de scăderea riscului de albire prematură.

Concluzie

Cu diagnosticul și tratamentele corecte, albirea prematură a părului poate fi încetinită și chiar inversată în unele cazuri. O dietă echilibrată și îngrijirea corectă a părului sunt elemente ce pot ajuta, dar în unele cazuri, procesul albirii părului este unul ireversibil.

Valentina Ghimpau
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS