6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Producţia românească “Blue Moon”, marele premiu la festivalul de film de la San Sebastian

(VIDEO) Producţia românească “Blue Moon”, marele premiu la festivalul de film de la San Sebastian

-

O producţie românească scrie istorie la festivalul de film “San Sebastian”, în Spania. Pelicula “Blue Moon”, scrisă şi regizată de Alina Grigore, a câştigat marele premiu al galei.

Filmul românesc Blue Moon („Crai nou”) a câştigat sâmbătă trofeul Concha de Oro, premiul pentru cel mai bun film, la cea de-a 69-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian din Spania, anunță Agerpres. Blue Moon, care reprezintă debutul regizoral al actriţei Alina Grigore, a fost premiat de un juriu prezidat de Dea Kulumbegashvili, care anul trecut a câştigat trofeul la San Sebastian tot pentru un film de debut, potrivit Agerpres.

Filmul spune povestea unei tinere de 22 de ani, care visează să-și părăsească familia disfuncțională și să meargă să studieze la București

Pelicula, care îi are în distribuţie pe Ioana Chiţu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi şi Vlad Ivanov, urmăreşte evoluţia psihologică a unei tinere din mediul rural care doreşte să scape dintr-un anturaj violent. Ioana Chiţu o interpretează pe Irina, o tânără de 22 ani, mezina unei familii disfuncţionale, care, cu un tată absent şi o mamă bolnavă, este dominată de unchiul şi mătuşa ei care se opun celui mare vis al fetei: acela de a studia la Bucureşti.

Povestea pleacă de la o realitate dură din mediul rural, unde locuiește circa 45% din populația României. Astfel, doar 7,8% din populația în vârstă de 30 – 34 de ani care locuiește în mediul rural are studii superioare. Rata abandonului școlar din preuniversitar în mediul rural este una din principalele cauze pentru care atât de puțini copii ajung la facultate.

Există o diferenţă mare în privinţa proporţiei părinţilor cu studii superioare în mediul rural, faţă de 18% în mediul urban

Un alt factor care influențează este nivelul de educație al părinților. Există o diferenţă mare în privinţa proporţiei părinţilor cu studii superioare în mediul rural, 0,7%, faţă de 18% în mediul urban, conform raportului World Vision România “Cursa celor 30 de ani de educație în România rurală”.

Agresivitatea şi haosul converg în relaţiile acestei familii, pentru care Alina Grigore, care a semnat şi scenariul, s-a inspirat din realitatea satului în care a crescut şi unde a vorbit cu numeroşi tineri. Povestea uneia dintre fete a atras-o şi a folosit-o ca „fir emoţional” al scenariului.

Ioana Chiţu cât şi Mircea Postelnicu şi-au pregătit personajele trăind în mediul rural

Regizoarea, născută în 1984, a povestit că, dintre fetele care au părăsit satul, ea a fost singura care a plecat pentru a studia la facultate.

”Situaţia a rămas la fel, fetele sunt nevoite să plece şi există manipulare pentru a fi obligate să se căsătorească, să plece la muncă în străinătate şi să facă copii”, a declarat regizoarea.

Atât Ioana Chiţu cât şi Mircea Postelnicu şi-au pregătit personajele trăind în mediul rural.”Acolo am înţeles ritmul de viaţă al oamenilor. A trăi acolo îţi imprimă un anumit mod de a te mişca şi de a face lucrurile”, a spus Mircea Postelnicu, potrivit Agerpres.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Costel Gâlcă și Ștefan Baiaram au prefațat meciul UTA...

UTA Arad și Universitatea Craiova se întâlnesc luni, de...

ȘTIRI GdS