-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCând se trece la ora de iarnă

Când se trece la ora de iarnă

Ceasul se dă înapoi cu o oră în ultima duminică din octombrie. Această zi va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.

România trece la ora de iarnă în ultimul weekend din octombrie, adică în noaptea de 30 spre 31 octombrie, sâmbătă spre duminică. Ora 4.00, duminică dimineața, devine ora 3.00.

Duminică, 31 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore

În consecință, duminică, 31 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore. Ora de iarnă este o măsură administrativă care se aplică în Europa, în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie, potrivit Stirile Pro Tv.

Sistemul schimbării între ora de iarnă şi cea de vară presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. Ora de iarnă este considerată, însă, ora standard.

Care este explicaţia din spatele deciziei

Explicația este că introducerea orei de vară a fost motivată de creşterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui şi era extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Ţările europene au adoptat acest sistem în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piaţa petrolului apărute în anii 1970.

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 03.00 devine ora 04.00), în timp ce la ora de iarnă operaţiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră şi ora 04.00 devine ora 03.00. În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi (GMT) – Greenwich Mean Time, va fi de două ore în timp ce în perioada orei de vară este de trei ore.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS