Metodele ”Șopteala” și ”Vesta de blugi” au fost folosite cu succes ani în șir pentru fraudarea examenelor pentru obținerea permiselor de conducere organizate de Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava, anunță Monitorul de Suceava.
Cele două metode au fost prezentate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție cu ocazia trimiterii în judecată a unui nou dosar care privește fabrica de permise de la Suceava.
Metoda „Șopteala” consta în comunicarea directă, pe un ton scăzut și în mod conspirativ, a răspunsurilor corecte către candidat, de către fostul șef al acestui serviciu, comisarul-șef Radu Ionuț Obreja.
Metoda ”Vesta de blugi” consta în utilizarea de echipamente tehnice de comunicare ori înregistrare audio-video (candidatul era echipat cu o cască și o vestă specială, care avea disimulate sisteme de comunicare audio-video la distanță).
Suma de bani percepută de către grupare ar fi fost de 100 de euro pentru fiecare întrebare, sumă din care liderul grupării primea cea mai mare parte, restul fiind împărățit între alți membri ai grupării implicați în fraudarea examenului.
”Existau anumite categorii de candidați, cei care proveneau din alte județe decât Suceava ori persoane cu educație precară, în cazul cărora sumele de bani percepute și primite cu titlu de mită erau sensibil mai mari”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.
În total, în acest dosar au fost trimise în judecată 34 de persoane, între care angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), instructori și intermediari ai școlilor de șoferi. În schimbul a diferite sume de bani, membrii grupării ar fi permis fraudarea probei teoretice a examenului de obținere a permisului de conducător auto de către un număr de 235 de candidați, în cursul anului 2020.
Au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, printre alții, Ionuț Radu Obreja, comisar-șef de poliție, fost șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul SPCRPCIV Suceava, Ionel Gheorghe Perijoc, la data faptelor agent de poliție, Paul Alexandru Butnariu, cel care era la data faptelor inginer de sistem la Compartimentul Informatic al serviciului de permise.
Procurorii au mai arătat că a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra mai multor sume de bani, ridicate de la cinci dintre cei trimiși în judecată, printre care și Ionel Gheorghe Perijoc și Daiana Iuliana Rusu, în valoare totală de 443.785 de euro, 60.635 de lire sterline, 4.526 de dolari americani și 815.977 de lei.