8.4 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiderii din G20 au ajuns la un acord asupra limitării încălzirii globale la 1,5 grade Celsius

Liderii din G20 au ajuns la un acord asupra limitării încălzirii globale la 1,5 grade Celsius

Liderii statelor membre G20, reuniţi la Roma într-un summit care se încheie duminică, au comunicat că au convenit asupra unui obiectiv precis al limitării creşterii încălzirii globale – de 1,5 grade Celsius faţă de nivelul preindustrial, relatează AFP.

Şefii de stat şi de guverne ai celor mai dezvoltate 20 de ţări din lume se despart la summitul G20 din Italia, cu doar câteva ore înainte de deschderea COP26, după ce s-au angajat să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, potrivit unor surse apropiate negocierilor.

Summitul din Regatul Unit este dedicat în mod specific problemelor modificărilor climatice

Membrii comunităţii internaţionale se reunesc dumnică la Glasgow, în cadrul summitului ONU privind modificările climatice (COP26).

Summitul din Regatul Unit este dedicat în mod specific problemelor modificărilor climatice, iar liderii lumii urmează să discute în următoarele două săptămâni despre acest obiectiv.

G20 reafirmă obiectivul Acordului de la Paris din 2015 de luptă împotriva modificîrilor climatice, şi anume ”menţinerea creşterii mediei temperaturilor sub două grade (Celsius) şi continuarea eforturilor în vederea limitării acesteia la 1,5 grade (Celsius) peste nivelul preindustral”, potrivit News.ro.

Însă G20 merge mai departe şi adaugă că o ”păstrare a (obiecticului cu privire la) 1,5 grade (Celsius) la îndemână necesită acţiuni şi angajamente semnificative şi eficiente din partea tuturor ţărilor”.

Acest acord vizează un ”limbaj mai puternic” decât al Acordului de la Paris din 2015

Acest acord vizează un ”limbaj mai puternic” decât al Acordului de la Paris din 2015, au declarat pentru AFP două surse care participă la negocieri.

Obiectivul Acordului de la Paris este să menţină încălzirea globală ”sub” +2°C, dacă este posibil la +1,5°C, faţă de nivelul din era preindustrială, un plafon care a devenit de facto obiecticul prioritar încă de atunci.

Principala miză este ce mijloace concrete angajează ţările pentru a respecta acest obiectiv – ceea ce sunt adesea reticente să spună -, deplâng organizaţii nonguvernamentale (ONG).

Lumea se îndreaptă către o încălzire globală ”catastrofală”

Potrivit unei ultime evaluări a ONU, care ia în calcul noile angajamente ale unei majorităţi a ţărilor semnatare, lumea se îndreaptă către o încălzire globală ”catastrofală” de +2,7°C – sau de cel puţin +2,2°C, în cazul în care se iau în calcul promisiunile adesea ”vagi” cu privire la neutralitatea carbonului la mijlocul acestui secol.

”Mijlocul secolului” este formularea reţinută de către G20 în documentul final.

Este vorba despre un orizont mai puţin precis decât ”2050” – vrut de către preşedinţia italiană a G20 -, ”dar întru totul semnificativ având în vedere diversitatea ţărilor care participă la G20”, apreciază preşedinţia franceză.

Tot mai multe ţări se angajează la această neutralitate

Acordul de la Paris evocă obiectvul unui ”echilibru” între emisii poluante şi absorbţia gazelor cu efect de seră ”în cursul celei de a doua jumătăţi a secolului”.

La presiunea ONU, tot mai multe ţări se angajează la această neutralitate a carbonului – majoritatea în 2050, însă unii în 2060 sau 2045.

China şi Rusia, de exemplu, şi-au stabilit ca termen 2060, iar Australia şi Franţa 2050.

Prin excluderea simplelor promisiuni, 49% dintre ţări reprezintă 57% dintre emisiile poluante la nivel mondial – însă toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi Statele Unite şi-au asumat acest angajament în mod oficial, potrivit ultimului raport al Programului ONU pentru Mediu (UNEP/PNUE).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS