6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateColpbol, sport implementat de F.E.F.S Craiova pentru persoanele cu sindrom Down

Colpbol, sport implementat de F.E.F.S Craiova pentru persoanele cu sindrom Down

Sportul Colpbol a fost implementat, de curând, și la noi în țară, de Facultatea de Educație Fizică și Sport (F.E.F.S) din Craiova, în parteneriat cu Asociația Langdon Down Centrul Educațional Teodora (ALDO-CET) Băilești, special pentru a încuraja incluziunea socială a persoanelor cu sindrom Down și pentru a le îmbunătăți calitatea vieții.

Proiectul reunește mai multe entități, din țări precum Spania, Grecia, Lituania, Cipru și România, care lucrează în sectoarele sportiv, educativ și tehnologic și care se implică în domeniul sindromului Down. Este vorba de o modalitate sportivă inovatoare și incluzivă care a fost implementată cu succes în Spania în ultimii 20 de ani.

Un sport colectiv care încurajează participarea maxim posibilă a tuturor jucătorilor, indiferent de abilitățile lor fizice și motorii și care reduce diferențele individuale, deoarece necesită colaborarea și comunicarea colectivă a echipei pentru a atinge scopul final al jocului.

Tinerii cu sindrom Down și profesorii practică, săptămânal, acest sport

Profesorii de la F.E.F.S din Craiova fac antrenamente, săptămânal, cu tinerii cu sindrom Down. Acest sport este o combinație de handbal și volei, în care jucătorii pot atinge mingea doar cu o mână.

„Este un proiect finanțat prin Erasmus Sport +, un proiect care se realizează într-un consorțiu din care fac parte parteneri din Spania, Grecia, Lituania și România. Este un sport nou în România, un sport care se implementează cu succes în Spania și care favorizează foarte mult incluziunea, fiind un sport foarte dinamic. Suntem la începutul implementării acestui sport. Noi lucrăm împreună cu ALDO-CET Băilești.

„În fiecare săptămână ne antrenăm cu tinerii cu sindrom Down“

În fiecare săptămână ne antrenăm cu tinerii cu sindrom Down, profesorii noștri de la facultate sunt voluntari în cadrul acestor antrenamente. Sperăm că va fi un proiect de succes. Unul din scopurile acestui proiect este de a favoriza incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități intelectuale prin intermediul acestui sport. Echipele sunt mixte. Este o combinație între handbal și volei, trebuie să atingi mingea doar cu mâna și se joacă pe un teren regulamentar de handbal.

Un sport nou în România. Suntem primii care l-au adus în România. Foarte popularizat în Spania, în acest moment, acest sport se află, inclusiv, în curricula elevilor din ciclul primar și gimnazial”, spune Germina Cosma, conf. univ. Facultatea de Fizică și Sport din Craiova.

Colpbol consolidează relația dintre sport și dizabilități

Colpbol este un instrument puternic pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități intelectuale datorită simplității sale în ceea ce privește mișcările tehnice și regulile, ceea ce îl face ușor de jucat, sporind astfel implicarea acestor persoane în activități fizice, lucru benefic pentru dezvoltarea lor, dar și a capacității sale de a permite implicarea persoanelor cu abilități diferite.

În plus, acest proiect va consolida cooperarea dintre entitățile din domeniul sportului și al dizabilităților pentru integrarea ambelor puncte de vedere și pentru crearea unui efect multiplicator la nivel local și UE.

Europe Colpbol (EU-Colpbol) este un proiect Erasmus + Sport, care se desfășoară din ianuarie 2021 până în decembrie 2022. Proiectul implică în mod direct persoane cu dizabilități intelectuale, specialiști în sport, susținători și jucători fără dizabilități într-o activitate comună, consolidându-se astfel incluziunea socială. În România, conform statisticilor, trăiesc aproximativ 80.000 de persoane cu sindrom Down.

Marina Andrei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS