2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsiliul Național al Elevilor: Vaccinarea personalului din învățământ nu este suficientă

Consiliul Național al Elevilor: Vaccinarea personalului din învățământ nu este suficientă

Decizia privind deschiderea unei școli cu prezență fizică ar trebui să depindă de mai mulți parametri, precum incidența de la nivel local, infrastructura sanitară, capacitatea de testare și de menținere a distanțării fizice, nu doar de vaccinarea profesorilor, afirmă Consiliul Național al Elevilor într-un comunicat de presă.

CNE cere autorităților sanitare să dezvolte „un algoritm” în baza căruia școlile să decidă în ce format vor continua cursurile.

Poziția reprezentanților elevilor vine după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că luni, 8 noiembrie, se vor deschide cu prezență fizică doar școlile și grădinițele unde rata de vaccinare a angajaților este de cel puțin 60%. Restul criteriilor din ordinul comun Ministerul Educație-Ministerul Sănătății rămân în vigoare.

Ce spune Consiliul Elevilor:

  • „Consiliul Național al Elevilor atrage atenția asupra faptului că măsura de stabilire a unui prag vaccinal e necesară, dar nu suficientă, având în vedere faptul că decizia privind deschiderea unei școli cu prezență fizică ar trebui să depindă de mai mulți parametri, precum incidența de la nivel local, infrastructura sanitară, capacitatea de testare și de menținere a distanțării fizice etc.
  • De aceea, solicităm autorităților sanitare să dezvolte un algoritm în baza căruia școlile să decidă în ce format vor continua cursurile, luând în calcul mai mulți factori, inclusiv vaccinarea din rândul personalului.
  • De asemenea, redeschiderea școlilor cu prezență fizică impune și o serie de măsuri de prevenție și de protecție suplimentare, cum ar fi testarea periodică a tuturor elevilor și profesorilor, lucru care nu va fi posibil în următoarele săptămâni, având în vedere tergiversarea procedurii de licitație, achiziție și livrare a testelor non-invazive pe bază de salivă, dar și a publicării unor proceduri clare referitoare la modalitatea de administrare a acestora.
  • Astfel, solicităm imperios autorităților responsabile să trateze situația cu celeritate, în beneficiul elevilor și profesorilor din România, care au nevoie de spații sigure pentru desfășurarea activității didactice.”

„Ne aflăm, din nou, în situația în care școlile nu sunt pregătite nici pentru cursuri online, nici pentru cursuri în format fizic. Mai sunt doar două zile până la începerea școlii, ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății nu a fost semnat, iar cadrul legal nu există la acest moment. Școala are nevoie de predictibilitate, de asumare și de măsuri racordate la realitate, nu de hotărâri luate de dragul de a fi luate”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor, citat în comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS