-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePE recomandă înfiinţarea unei unităţi speciale care să ancheteze tăierile ilegale de păduri

PE recomandă înfiinţarea unei unităţi speciale care să ancheteze tăierile ilegale de păduri

Parlamentul European recomandă înfiinţarea unei unităţi speciale de parchet care să ancheteze tăierile ilegale de pădure şi înăsprirea legislaţiei în domeniu, dar cere şi stoparea atacurilor împotriva activiştilor de mediu, se arată într-un studiu al Legislativului comunitar realizat la solicitarea europarlamentarului USR Vlad Gheorghe, potrivit unui comunicat de presă transmis de acesta, informează News.ro.

”Un Procuror Verde la nivelul UE ar facilita investigaţiile transfrontaliere şi urmărirea penală unitară a infractorilor în toate statele membre”, arată autorii studiului. Experţii recomandă şi alte măsuri, precum îmbunătăţirea legislaţiei europene privind obligaţiile operatorilor de lemn şi produse din lemn, care să extindă responsabilitatea operatorilor şi la companiile distribuitoare, ambele având interdicţia de a comercializa lemn obţinut ilegal. Totodată, specialiştii recomandă ca legislaţia privind tăierile ilegale să fie unitară la nivelul statelor membre, nivelul sancţiunilor crescut şi prevederile coroborate cu cele privind corupţia, evaziunea fiscală sau încălcarea drepturilor omului. 

Potrivit sursei citate, prezentarea publică a studiului are loc după ce luni, activistul de mediu Daniel Bodnar a fost audiat în cadrul Comisiei pentru Petiţii a Parlamentului European (PETI). Bodnar a depus o petiţie prin care solicită intervenţia instituţiilor europene pentru protecţia activiştilor, a jurnaliştilor şi avertizorilor de integritate care se opun infracţiunilor asupra mediului în România şi în statele membre UE. La cererea europarlamentarului USR Vlad Gheorghe membru al Comisiei din partea grupului Renew Europe, petiţia a fost dezbătută în procedură de urgenţă în prezenţa semnatarului.

Bodnar le-a spus europarlamentarilor că de la începutul acestui an, au fost consemnate peste 60 de agresiuni asupra personalului silvic: violenţă fizică, ameninţări cu moartea, incendierea bunurilor şi hărţuirea familiilor, inclusiv copiii pădurarilor. Sunt datele oficiale ale Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva”. Totodată, din 2014, Regia Naţională a Pădurilor a înregistrat peste 800 de astfel de cazuri – 6 pădurari au fost ucişi, mulţi alţii au avut nevoie de spitalizare, a amintit Bodnar, el însuşi victimă a unor atacuri violente.

”Vă rog să interveniţi ferm pentru stoparea atacurilor împotriva activiştilor, jurnaliştilor şi avertizorilor de integritate care protejează pădurile europene. Vă rog să analizaţi necesitatea unei rezoluţii urgente în acest sens. De asemenea, rog Comisia să se asigure că autorităţile române şi din toate statele membre cu probleme similare îi protejează în mod real pe cetăţenii care luptă pentru protecţia mediului”, le-a mai transmis activistul de mediu europarlamentarilor.

La rândul său, Vlad Gheorghe, europarlamentarul USR care a propus înfiinţarea Procurorului Verde European, a subliniat că la nivelul Uniunii încă lipseşte un instrument pentru combaterea eficientă a infracţiunilor de mediu: ”Majoritatea atacurilor violente asupra avertizorilor de integritate, a activiştilor şi jurnaliştilor sunt legate de tăierile ilegale de pădure şi depozitele ilegale de deşeuri. Ambele sunt activităţi infracţionale extrem de profitabile, care implică reţele organizate transfrontalier. Adesea infractorii rămân nepedepsiţi, aşa cum avertizează şi EUROPOL”, le-a spus Gheorghe colegilor din Comisia pentru Petiţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS