Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sugerat marţi Uniunii Europene să ofere Belarusului asistenţă financiară pentru ca această ţară să oprească migranţii care încearcă să ajungă în vestul Europei, la fel cum procedează cu Turcia. Lavrov susține că afluxul de migranţi este rezultatul politicii duse de UE şi NATO în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, informează Digi24.
„Ieri, la o anumită discuţie a experţilor politici s-a spus: De ce atunci când refugiaţii vin dinspre Turcia UE oferă asistenţă financiară pentru ca ei să rămână în Republica Turcia? De ce nu este posibil ca şi belaruşii să fie ajutaţi la fel?”, a spus Lavrov în timpul unei conferinţe de presă la Moscova, alături de arhiepiscopul Paul Gallagher, ministrul de externe al Vaticanului, fără să fie clar la ce discuţie s-a referit, relatează agențiile internaționale de presă citate de Agerpres.
„Această criză izvorăşte din politica pe care NATO şi statele UE au dus-o de-a lungul anilor în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, încercând să impună acolo o viaţă mai bună şi viziunea occidentală a democraţiei’”, a mai spus Lavrov, adăugând că Irak, Libia şi Siria sunt victime ale acestei politici.
„Înainte de a face orice paşi, este necesar să amintim de unde au plecat toate acestea şi cine este vinovat”, a continuat şeful diplomaţiei rus.
Migranţii forţează graniţa spre Polonia
Peste 30.000 de migranţi, veniţi majoritatea din Orientul Mijlociu şi Africa, au încercat de la începutul anului să ajungă în UE trecând mai întâi graniţa Poloniei dinspre Belarus, aflux orchestrat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko drept represalii pentru sancţiunile europene impuse Belarusului după reprimarea mişcării de opoziţie care contestă corectitudinea alegerilor în urma cărora el a obţinut încă un mandat.
Mii de migranţi sunt în prezent la frontiera belaruso-poloneză sau în drum spre aceasta, unii încercând luni să doboare gardul de sârmă ghimpată pentru a intra în Polonia. Forţele de ordine poloneze au reuşit până în prezent să împiedice pătrunderile, dar se aşteaptă la noi confruntări cu migranţii.
În acest timp, Lukaşenko a declarat într-un interviu că Belarusul nu va „sta în genunchi” în faţa UE.
„Nu căutăm ceartă”, a spus el în interviul din care agenţia Belta a publicat extrase. „Nu sunt nebun, înţeleg perfect unde se poate ajunge. Ştim bine care ne este locul, dar nici nu vom sta în genunchi”, a spus Lukaşenko.