0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate"Festival Brazilor de Crăciun" a ajuns la cea de-a 21-a ediţie

„Festival Brazilor de Crăciun” a ajuns la cea de-a 21-a ediţie

Brazi unici, realizaţi de artişti şi designeri, vor fi scoşi la licitaţie în cadrul „Festivalului Brazilor de Crăciun”, ajuns la cea de-a 21-a ediţie, informează Organizaţia Salvaţi Copiii România prin intermediul unui comunicat, citat de Agerpres.

Banii strânşi în „Fondul de solidaritate” vor fi utilizaţi pentru restabilirea accesului nediscriminatoriu la educaţie şi la servicii medicale de calitate pentru copiii vulnerabili, pentru dotarea prioritară a secţiilor de pediatrie şi a maternităţilor din ţară cu aparatură medicală vitală.

Seara de Gală a Festivalului Brazilor de Crăciun va avea loc pe 9 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României.

Designerii şi artiştii care au creat brazi unici pentru această ediţie sunt: Omid Ghannadi, Adela Pârvu, Adina Buzatu, Doina Levintza, Smiley, Teodor Graur, Dhaniel Nora, Gheorghe Fikl, Obie Platon, Ana Bănică, Hamid Nicola Katrib, Smaranda Almăşan, Irina Dragomir, Daniel Codrescu, Ana Mohonea şi Maria Mohonea, Anca Fetcu Lupu, Felicia Simion, Laura Hîncu, Nicu Bocancea, Irina Totoianu şi Octav Roman.

Acestora li se vor alătura bradul realizat de elevii Şcolii Gimnaziale Step by Step & Dhaniel Nora şi bradul Salvaţi Copiii, realizat de Ştefania Mircea şi o parte dintre copiii din programele Salvaţi Copiii.

Copiii, cei mai vulnerabilizaţi de pandemie

Organizaţia Salvaţi Copiii atrage atenţia asupra faptului că, pentru prima dată în ultimii cinci ani, riscul de sărăcie severă a crescut pentru copiii români, în vreme ce pentru adulţi a scăzut.

„Copiii au fost cei mai vulnerabilizaţi de pandemie, riscul de sărăcie şi excluziune socială în rândul copiilor a crescut cu 0,5 puncte procentuale, în vreme ce pentru adulţi a scăzut cu 1,2 puncte procentuale. Astfel, în 2020, potrivit datelor oficiale Eurostat, 1.582.000 de copii din România (36,3%) se aflau în risc sever de sărăcie. (…) Este pentru prima dată în ultimii cinci ani când riscul de sărăcie şi excluziune socială a crescut în rândul copiilor români (36,3%), arată datele celui mai recent raport al Save the Children. Criza pandemică a expus acestor riscuri tocmai pe copiii cei mai vulnerabili, iar situaţia este şi mai severă în cazul copiilor cu dizabilităţi, al celor de etnie romă şi al celor în situaţie precară, cum sunt copiii născuţi din mame minore”, se arată în comunicat.

În România, un copil din doi este afectat de analfabetism funcţional, un copil din trei trăieşte în risc de sărăcie şi excluziune socială şi cel puţin 100.000 de copii trăiesc fără ambii părinţi sau fără unul dintre ei, menţionează sursa citată. Totodată, 23% dintre părinţi se aflau în 2020 în incapacitatea de a procura medicamente pentru copiii lor, în vreme ce 15% spuneau că nu au acces la servicii medicale pentru copii.

Rata deprivării materiale severe a crescut în rândul populaţiei generale, de la 14,5% la 15,2%, dar creşterea este „dramatică” în rândul copiilor – de la 17,7% la 21,4% – şi în cazul copiilor mai mici de 6 ani, de la 16% la 22%.

În ianuarie 2020, peste 275.000 de copii cu vârsta învăţământului obligatoriu (7-17 ani) nu mergeau la şcoală, iar, pe ansamblul învăţământului primar şi gimnazial, rata abandonului şcolar pentru anul 2018/2019 a fost de 2,1%, ceea ce înseamnă aproximativ 35.300 de elevi, indicatorul fiind în creştere faţă de anii anteriori.

„Închiderea şcolilor în contextul pandemiei de COVID-19 a împiedicat accesul la educaţie pentru peste 600.000 de copii, care nu au avut acces la şcoala online, fie pentru că nu au avut internet, fie pentru că nu au avut tablete”, precizează organizaţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS