Craiova se apropie de pragul de vaccinare de 50%, dar este surclasată de comunele Cârcea şi Malu Mare. La nivel judeţean, însă, cifrele privind vaccinarea nu arată prea bine. Doar câteva localităţi au depăşit pragul de 40% privind acoperirea vaccinală, iar unele comune nu au nici 10% din populaţie imunizată. Datele nu sunt deloc încurajatoare.
În ultima săptămână, numărul persoanelor nou vaccinate a scăzut din nou, iar pe fondul depăşirii vârfului valului 4 şi al bâlbelor guvernului privind măsurile pentru ţinerea sub control a pandemiei, se prefigurează că imunizarea populaţiei va bate din nou pasul pe loc. Ne aşteaptă oare un val 5 la fel de greu? Situaţia din alte state nu arată deloc bine. Numărul infectărilor creşte şi în ţări în care peste 60% din populaţie s-a vaccinat. Iar în spitalele noastre greul nici nu a trecut încă.
Numărul vaccinărilor a început iar să scadă
Introducerea certificatului verde a fost cel mai bun catalizator al vaccinărilor la nivel naţional, iar restricţiile suplimentare pentru nevaccinaţi au mobilizat şi doljenii în număr mare, timp de circa două săptămâni. În perioada de vârf a vaccinărilor, în Dolj ajunseseră să se imunizeze cu prima doză sau cu doza unică (Johnson) între 4000 şi 4500 de persoane. Erau cifre record de la debutul campaniei de vaccinare încoace. Însă minunea nu a durat mult.
După ce parlamentarii au votat împotriva introducerii certificatului verde la locul de muncă, numărul imunizărilor a scăzut progresiv. Apoi, numărul infectărilor a început, de asemenea, să scadă, contribuind, probabil, la frânarea vaccinărilor. În prezent, Doljul are o incidenţă Covid de 2,53 la mie iar Craiova a ieşit marţi din scenariul roşu al infectărilor, cu 2,9 la mie.
Craiova are 45,83% din populaţie vaccinată cu cel puţin o doză
Conform celui mai recent raport privind acoperirea vaccinală în România, municipiul Craiova are 45,83% din populaţie imunizată cu cel puţin o doză de vaccin anti Covid. Reşedinţa de judeţ este depăşită de comuna Cârcea, care se menţine în top 3 la nivel naţional, cu 56,38%. Şi în Malu Mare s-au vaccinat mai mulţi oameni, peste 47%. Alte două comune, Coşoveni şi Gherceşti, au peste 40% dintre cetăţeni imunizaţi cu cel puţin o doză. Calafatul se apropie şi el, cu 38,27% acoperire vaccinală.
În restul oraşelor din judeţul Dolj, vaccinarea încă decurge greu. Dăbuleni, Segarcea şi Bechet au aproximativ 30% dintre locuitori vaccinaţi, iar în Bechet rata de vaccinare este de doar 18,6%.
În mediul rural, situaţia stă şi mai prost. Sunt localităţi care nu au nici 10% din populaţie vaccinată, precum Lipovu, cu doar 7,79%, sau Catane, cu 8,66%.
De altfel, la nivel naţional, în mediul rural acoperirea vaccinală este de numai 22.52%. În mediul urban, 38.30% din populaţie este vaccinată, iar la nivelul municipiilor, rata de vaccinare este de 40.11%.
Datele INSP privind persoanele vaccinate sunt extrase în data de 5 noiembrie 2021.
În România, startul campaniei de vaccinare anti-Covid s-a dat pe data de 27 decembrie 2020, românii având la dispoziție patru seruri, două dintre ele pe bază de ARN mesager (Pfizer/BionTech și Moderna), Astra Zeneca și Johnson&Johnson (vaccin monodoză).