5.1 C
Craiova
miercuri, 18 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Energiei acuză furnizorii de energie de comportamente incorecte în piață

Ministrul Energiei acuză furnizorii de energie de comportamente incorecte în piață

Ministrul Energiei s-a declarat “uimit” de nivelul prețurilor din piața energetică de ultimă instanță, considerându-le “prohibitive”. De asemenea, răspunzând întrebărilor cu referire la intenția Engie România de a renunța la statutul de furnizor de ultimă instanță, Virgil Popescu a precizat că nu există motive reale pentru această solicitare și că “nu este normal ca un furnizor mare să procedeze în acest fel când sunt turbulențe în piață”.

De altfel, ministrul consideră că acest “cerc închis” al furnizorilor de ultimă instanță “trebuie spart” și a cerut reprezentanților ANRE să ia măsuri urgente. Declarațiile au fost făcute în cadrul conferințelor Focus Energetic – “Provocările iernii 2021-2022 pentru sistemul energetic național”.

Ministrul Energiei: Acest “cerc închis” al furnizorilor de ultimă instanță “trebuie spart”

  • Referindu-se la producția de gaze naturale internă, ministrul a precizat că, deși compania Romgaz a extras o cantitate de gaze naturale cu 20% mai mare în comparație cu anul trecut, celălalt mare producător, OMV Petrom, a avut rezultate dezamăgitoare, realizând o producție în scădere accentuată în raport cu anul precedent. Ministrul a precizat faptul că motivul acestei scăderi ar fi modul de calcul al ANRM privind redevențele, nivelul acestora fiind determinat de nivelul prețurilor bursei din Austria, și a precizat că această metodă de calcul ar trebui modificată. Virgil Popescu a afirmat că premierul Câțu a fost informat despre o viitoare modificare a modului de calcul a redevențelor aferente extracției de gaze naturale, pentru a se plia mai eficient “într-o piață românească”.

Stocurile de gaze naturale și cărbune

  • Despre stocurile de gaze naturale și cărbune, ministrul Energiei a dat asigurări că ele sunt în limite normale, cele de gaze, înmagazinate în subsolul României, fiind la nivel de 2,24 miliarde de metri cubi.
  • De asemenea, Virgil Popescu a menționat existența unui cerc închis al furnizorilor de ultimă instanță, cerând ANRE să revizuiască urgent normele de atestare a acestora, pentru a elimina prevederea existenței unui sediu fizic la o distanță de maxim 50 km pentru clienții deserviți. Ministrul a precizat faptul că, dacă reprezentanții ANRE nu vor reacționa rapid, modificarea normelor se va face prin intermediul unui proiect de lege depus în Parlament.

Ministrul Energiei s-a declarat “uimit” de nivelul prețurilor din piața energetică de ultimă instanță

  • Ministrul Energiei s-a declarat “uimit” de nivelul prețurilor din piața energetică de ultimă instanță, considerându-le “prohibitive”. De asemenea, răspunzând întrebărilor cu referire la intenția Engie România de a renunța la statutul de furnizor de ultimă instanță, Virgil Popescu a precizat că nu există motive reale pentru această solicitare și că “nu este normal ca un furnizor mare să procedeze în acest fel când sunt turbulențe în piață”. De altfel, ministrul consideră că acest “cerc închis” al furnizorilor de ultimă instanță “trebuie spart” și a cerut reprezentanților ANRE să ia măsuri urgente.
  • În ceea ce privește Legea nr. 259/2021 pentru aprobarea OUG 118 privind stabilirea schemei de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru intervalul noiembrie 2021 – martie 2022, ministrul Popescu a anunțat că normele metodologice au fost finalizate aseară (marți) și că nu vor fi probleme cu banii de la bugetul de stat care vor compensa facturile consumatorilor casnici și ale IMM-urilor, la un nivel estimat de 3 miliarde de lei.

La final, ministrul Energiei a infirmat categoric posibilitatea existenței unui viitor blackout energetic, menționat anterior în presa austriacă și viralizat masiv de către rețelele sociale și de către majoritatea publicațiilor de presă naționale și locale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS