4.8 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitate1.500 de cărţi vechi din patrimoniul Liceului "Andrei Şaguna", salvate de la distrugere

1.500 de cărţi vechi din patrimoniul Liceului „Andrei Şaguna”, salvate de la distrugere

Un număr de 1.500 de cărţi vechi din patrimoniul Liceului „Andrei Şaguna” au fost salvate de la distrugere printr-un proiect derulat de două muzee, cel al Primei Şcoli Româneşti din Scheii Braşovului şi Casa Mureşenilor, acestea fiind disponibile, începând de marţi, pentru cercetătorii care vor să le studieze, informează Agerpres.

Cele 1.500 de cărţi fac parte dintr-un mai vast patrimoniu, care cuprinde aproximativ 3.000 de obiecte de carte veche şi care se adaugă tapiseriilor, picturilor şi icoanelor aparţinând Bisericii Sf. Nicolae şi Muzeului Primei Şcoli Româneşti.

Cărţile, dintre care unele au peste 300 de ani vechime, vor putea fi văzute şi de public în această perioadă, într-o expoziţie de dimensiuni reduse, amenajată în spaţiile Muzeului Primei Şcoli Româneşti.

De asemenea, majoritatea lucrărilor sunt semnate de donatori şi sunt expuse autografele lui dr. Ioan Meşotă, al academicianului George Bariţiu sau al lui Nicolae Iorga.

„În urma implementării proiectului în perioada septembrie-noiembrie, s-a reuşit prelucrarea a 1.500 de bunuri culturale, constând în carte veche provenind din colecţia Liceului Andrei Şaguna. Acestea au, în sfârşit, o valoare de inventar, o descriere, sunt consemnate cu martori foto-documentari. Fac parte dintr-o colecţie mai mare, pe care o estimăm la aproximativ 3.000 de bunuri care necesită o intervenţie în anii care urmează”, a declarat managerul muzeului Casa Mureşenilor, Valer Rus.

Conform managerului Valer Rus, aceste cărţi, alese la întâmplare din cele aproximativ 3.000, au fost supuse unui proces de iradiere la IRAS Măgurele pentru a le scăpa de dăunători şi, ulterior, după ce au fost readuse la Braşov, la conservare activă şi curăţare mecanică, catalogare, descriere, fotodocumentare şi evaluare.

În paralel, în clădirile în care sunt depozitate, o parte din spaţii au fost dotate cu mobilier special de depozitare a acestor bunuri, aparate de măsurare a temperaturii şi umidităţii şi dezumidificatoare, pentru achiziţionarea acestora fiind folosite o parte din fondurile obţinute pentru proiect, mai exact sumele alocate de Consiliul Judeţean, în jur de 20.000 de lei.

Cea mai valoroasă şi mai veche dintre cărţi valorează câteva mii de euro

Potrivit lui Valer Rus, activitatea de catalogare a acestor bunuri de patrimoniu a fost realizată în proporţie de aproximativ 15%, pentru finalizarea fiind nevoie, dincolo de salvarea acestora, şi de reorganizarea spaţiilor expoziţionale ale complexului muzeal din Şcheii Braşovului.

Însă pentru aceasta este necesară consolidarea şi reabilitarea unor clădiri, lucrări ale căror costuri se ridică la câteva milioane de euro, a estimat Valer Rus.

În ce priveşte valoarea de inventar a acestor cărţi, el a precizat că aceasta a fost stabilită de la câteva zeci la câteva mii de euro.

Cea mai valoroasă este şi cea mai veche carte, un Dicţionar latin-german tipărit în 1710 şi care valorează câteva mii de euro. Alte lucrări de valoare mai sunt ediţii princeps ale lucrărilor lui Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri sau Bogdan Petriceicu Haşdeu.

Directorul Muzeului Primei Şcoli Româneşti, preotul Sebastian Pârvu, a menţionat că aceste 1.500 de volume catalogate sunt aduse în atenţia opiniei publice cu prilejul Zilelor Şaguniste.

„Este un început, dar unul plin de bucurie. (…) Ne putem bucura că avem 1.500 de cărţi prelucrate şi aşezate într-un depozit nou. De cinci ani avem acest proiect, lansat de Mitropolia Ardealului, care încearcă să pună în valoare personalitatea sfântului ierarh Andrei Şaguna, care ne-a lăsat această moştenire”, a precizat preotul Sebastian Pârvu.

Proiectul a fost cofinanţat de Primăria municipiului Braşov. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS