4 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCălătoriile din și în Africa de Sud, interzise de unele ţări din cauza variantei super-mutante a coronavirusului

Călătoriile din și în Africa de Sud, interzise de unele ţări din cauza variantei super-mutante a coronavirusului

O nouă variantă de coronavirus, B.1.1.529, depistată în Africa de Sud, care are mutații ce ar putea să o facă rezistenţă la sistemul imun, fie că este vorba de vaccinare sau de trecerea prin boală, stârnește o mare îngrijorare.

Israelul, țara care și-a recăpătat renumele de „pionier” în ceea ce privește măsurile antiepidemice, a decis deja să interzică orice călătorii din și în Africa de Sud și unele țări vecine. O măsură similară este luată și de Marea Britanie, conform Digi24.

Varianta B.1.1.529 prezintă un număr „extrem de ridicat” de mutaţii

Varianta B.1.1.529 prezintă un număr „extrem de ridicat” de mutaţii, au anunțat joi oamenii de ştiinţă sud-africani, care detectaseră anterior varianta Beta, una dintre cele patru variante etichetate drept „îngrijorătoare” de OMS, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva acesteia.

Date iniţiale de la laboratoarele de diagnostic sugerează că noua variantă din Africa de Sud s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie a țării, Gauteng, şi ar putea fi deja prezentă și în celelalte opt provincii ale ţării.

Israelul a adăugat Africa de Sud și câteva țări vecine pe lista țărilor din zona roșie

Ca urmare, premierul israelian Naftali Bennett a anunțat joi seara că Africa de Sud și câteva țări vecine au fost adăugate pe lista țărilor din zona roșie, interzicând practic israelienilor să călătorească în și din aceste țări, relatează Haaretz. Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia și Eswatini au fost plasate pe lista „roșie”, alături de Africa de Sud. Oricine vine din oricare dintre aceste țări și nu este cetățean sau rezident israelian nu va avea voie să intre în țară.

Călătorilor israelieni care se întorc din aceste țări li se va ordona o carantină obligatorie de șapte zile

Călătorilor israelieni care se întorc din aceste țări li se va ordona o carantină obligatorie de șapte zile într-o instituție de stat, indiferent de statutul de vaccinare, și vor putea să plece numai după două teste PCR negative. Pasagerii care refuză să se testeze vor trebui să rămână în carantină timp de 14 zile.

Este luată, de asemenea, în considerare o eventuală măsură de suspendare a tuturor zborurilor către și dinspre Africa de Sud și țările vecine, dar nu a fost anunțată încă o decizie în acest sens.

Londra instituie restricții de călătorie pentru șase țări

Și oamenii de știință britanici se tem că este cea mai îngrijorătoare variantă de coronavirus identificată până acum și au cerut introducerea imediată de noi măsuri, astfel că Africa de Sud și alte câteva țări vor fi incluse de vineri pe o listă roșie cu restricții de călătorie în Anglia.

Ministrul britanic al sănătății, Sajid Javid, a declarat că șase țări vor fi plasate pe „lista roșie”

Ministrul britanic al sănătății, Sajid Javid, a declarat că începând de vineri, de la ora 12:00 GMT, șase țări vor fi plasate pe „lista roșie”, iar zborurile către Londra vor fi temporar interzise. Este vorba despre Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Botswana, Eswatini și Zimbabwe.

Astfel, începând de vineri, de la ora 12:00, rezidenților din afara Marii Britanii și Irlandei li se va interzice intrarea în Anglia dacă au fost în cele șase țări în ultimele 10 zile.

Pe de altă parte, orice rezident britanic sau irlandez care sosește din aceste țări duminică, după ora 04:00, va trebui să stea în carantină într-un hotel, iar cei care se întorc înainte de această oră vor fi rugați să se izoleze la domiciliu.

Cei care s-au întors în ultimele 10 zile sunt rugați să facă un test PCR.

Există îngrijorarea că varianta B.1.1.529 are potențialul de a eluda sistemul imunitar

Un expert a descris varianta B.1.1.529 drept „cea mai gravă” pe care a văzut-o până acum și există îngrijorarea că are potențialul de a eluda sistemul imunitar, relatează BBC.

Varianta secvențiată în Africa de Sud are un număr semnificativ de mutații, „poate dublu față de numărul de mutații pe care l-am văzut în varianta Delta”, a spus ministrul britanic al sănătății.

Varianta B.1.1.529 reprezintă „o amenințare cu potențial semnificativ la adresa programului de vaccinare“

Surse guvernamentale citate de The Guardian au declarat că varianta B.1.1.529 reprezintă „o amenințare cu potențial semnificativ la adresa programului de vaccinare, care trebuie protejat cu orice preț”.  Cercetătorii din Marea Britanie lansaseră deja zilele acestea o dezbatere pe tema posibilității ca Marea Britanie să fie prima țară care a atins imunitatea de turmă, iar acum le cer politicienilor să acționeze rapid și să nu șovăie în a lua imediat măsuri menite să împiedice răspândirea.

În Regatul Unit nu a fost detectat deocamdată niciun caz de contaminare cu nouă variantă a coronavirusului

În Regatul Unit nu a fost detectat deocamdată niciun caz de contaminare cu nouă variantă a coronavirusului, dar Marea Britanie nu mai avea, din octombrie, o listă „roșie” cu țări vizate de restricții de călătorie.

Fiecare dintre entitățile care alcătuiesc Regatul Unit își stabilește sa propria politică în materie de măsuri antiepidemice, dar, în general, au urmat aceleași reguli.

Scoția: Oricine sosește din cele șase țări trebuie să se autoizoleze și să facă două teste PCR

Astfel, Scoția dă curs și ea deciziei guvernului de la Londra și oricine sosește din cele șase țări trebuie să se autoizoleze și să facă două teste PCR, iar carantina hotelieră va fi instituită de sâmbătă, începând cu ora 04:00.

În prezent, persoanele care vin în Regatul Unit și care sunt complet vaccinate nu trebuie să facă un test Covid înainte de a pleca spre Marea Britanie, dar trebuie să facă un test la două zile după sosire și trebuie să completeze un formular pentru a putea fi localizat.

Cei care nu sunt complet vaccinați și au peste 18 ani trebuie să se autoizoleze timp de 10 zile și să facă un test Covid cu trei zile înainte de a ajunge în Marea Britaie, precum și în a doua și în a opta zi după sosire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS