9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateMalawi, al optulea stat african care intră pe lista roșie din cauza variantei Omicron

Malawi, al optulea stat african care intră pe lista roșie din cauza variantei Omicron

Malawi este al optulea stat african care intră pe lista roșie din cauza variantei Omicron. Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis în ședința de astăzi să adauge Malawi pe lista roșie  a statelor africane afectate de Omicron.

Lista cuprinde deja state precum Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, scrie G4Media.

Călătorii români care vin din zonele respective vor fi carantinați timp de 14 zile. De asemenea, ei sau pot prezenta un test negativ făcut în a zecea zi de carantină.

Vă prezentăm mai jos decizia CNSU:

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta hotărâre:

Art.1 – Se modifică clasificarea țărilor/teritoriilor aprobată prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 106/2021 privind aprobarea Listei cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată, în sensul introducerii statului Malawi în zona roșie.

Art.2 – Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43/2021 privind aprobarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum şi a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 658 din 2 iulie 2021, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează astfel:

1. Articol 51 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 51 – (1) Prin excepție de la prevederile art. 5, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe se instituie măsura carantinei, pentru o perioadă de 14 zile, astfel:

​a) la domiciliu sau la locația declarată, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei sau față de cei cu care locuiesc;

​b) în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.

​(2) Pentru toate persoanele prevăzute la alin. (1) se instituie obligativitatea testării RT-PCR pentru SARS-CoV-2 la sosirea în România, precum și în a 8-a zi de la sosire, iar în cazul unui rezultat negativ acestea pot ieși din carantină începând cu ziua a 10-a.”

Art.3 – Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 107/2021 pentru modificarea clasificării țărilor/teritoriilor în sensul trecerii unor state în zona roșie, precum și pentru modificarea și completarea Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43/2021privind aprobarea listei ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum şi a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1144 din 27 noiembrie 2021, se modifică și se completează astfel:

1. Articol 3 se completează și va avea următorul cuprins:

„Art. 3 – Se interzice accesul pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.”

Art. 4 – Se activează Mecanismul European pentru Protecție Civilă pentru asigurarea asistenței consulare cetățenilor români aflați în statele Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, în vederea repatrierii, ca urmare a imposibilității folosirii curselor aeriene de linie .

Art. 5 – Pentru punerea în executare a prevederilor art. 4, se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii prin Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM să întreprindă măsurile din competență.

Art. 6 – Costurile aferente desfășurării activității menționate la art. 4 și art. 5 sunt asigurate din bugetul de stat, de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prin bugetele ministerelor implicate și prin Mecanismul European pentru Protecție Civilă, după caz.

​​Art. 7 – Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României Partea I și se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.

Citește și: Tom Cruise, cascadorie impresionantă pe un avion pentru Misiune Imposibilă 8

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS