8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePrincipalele 10 întrebări adresate de contribuabili către Fisc. Care sunt răspunsurile

Principalele 10 întrebări adresate de contribuabili către Fisc. Care sunt răspunsurile

În primul semestru din acest an, reprezentanții de la Fisc a primit mai multe întrebări, mare parte dintre ele fiind legate de cunoscută Declarație unică. Oamenii au cerut informații legate de întreg procesul – de la cine depune, până la plata contribuțiilor sau înregistrarea în SPV. În acest sens, într-un document, ANAF a prezentat principalele 10 întrebări și a oferit răspunsurile respective.

1. Cine completează declarația unică?

Declarația unică se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate, care datorează impozit pe venit și contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. Declarația se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

2. Care sunt modalitățile de depunere a declaraţiei unice?

Declaraţia unică se depune, împreună cu anexele completate, dacă este cazul, astfel:

• prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv:

– prin intermediul serviciului Spațiul privat virtual”, disponibil pe www.anaf.ro;

-pe site-ul www.e-guvernare.ro.

Formularul electronic poate fi descărcat gratuit de pe site-ul Agenţiei Naționale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro. Trebuie accesată secţiunea Servicii online, subsectiunea Declarații electronice – Descărcare declarații.

• în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire.

Formularul declaraţiei se pune gratuit la dispoziția contribuabilului. Declaraţia se completează în două exemplare. Se bifează căsuța corespunzătoare modului de determinare a venitului net, respectiv, în sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli. Originalul se depune la registratura organului fiscal competent sau la oficiul poștal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Copia se păstrează de către contribuabil.

Contribuabilii care nu deţin un calculator personal sau nu dispun de o conexiune la Internet şi doresc să depună electronic declaraţia fiscală, pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unităţilor fiscale.

3. Cum se realizează înregistrarea persoanelor fizice în Spațiul Privat Virtual?

Persoanele fizice se pot înregistra în SPV pe website-ul www.anaf.ro, în secţiunea „Spaţiul Privat Virtual”, rubrica „Înregistrare Utilizatori persoane fizice şi juridice” cu ajutorul unui nume de utilizator şi a unei parole sau cu certificatul digital calificat.

În situația înregistrării pe baza credentialelor (nume utilizator şi parolă) activarea contului se poate face astfel:

a) verificare număr document” – caz în care trebuie înscris numărul scrisorii primită în anul 2018 de la Ministerul Finanţelor Publice, referitoare la înrolarea in acest serviciu, sau numărul unei somaţii emise începând cu 1 ianuarie 2015; aprobarea se face online;

b) verificare număr înregistrare decizie” caz în care trebuie înscris numărul unei decizii de impunere sau unei decizii referitoare la obligaţii de plată a accesorii emise începând cu anul 2013; aprobarea se face online; c) Identificare vizuală- caz în care, după finalizarea cererii de înregistrare SPV, persoana fizică se programează online pentru identificare vizuală. La data şi ora programării, persoana în cauză este contactată video de un reprezentant al ANAF, prin aplicaţia Zoom, în scopul verificării identității. Dacă totul este în ordine, la scurt timp se aprobă înregistrarea în SPV și se transmite persoanei fizice solicitante un email cu confirmarea aprobării;

d) aprobare la ghişeu în cazul în care persoana fizică nu poate face înregistrarea potrivit literelor a), b) sau c), este necesar ca aceasta, după completarea formularului de înregistrare, să se prezinte la unitatea fiscală pentru aprobarea înregistrării.

 Citiți articolul integral pe Hotnews.

Citește și: UPDATE Accident grav între Sibiu și Păltiniș. Traficul este blocat

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS