2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDezbateri în dosarul de mare corupție al europarlamentarului Claudiu Manda

Dezbateri în dosarul de mare corupție al europarlamentarului Claudiu Manda

Un complet de trei judecători de la instanța supremă a început, joi, dezbaterile în dosarul de mare corupție al europarlamentarului Claudiu Manda, acuzat de anchetatorii DNA, de folosirea funcției politice.

La termenul de joi al procesului Claudiu Manda, și directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj, Nicolae Simcelescu, au fost prezenți la instanță, unde grefierul de ședință a dat citire actului de trimitere în judecată al acestora.

Ulterior ambii inculpați au arătat că vor să dea declarații în fața judecătorilor dar după ascultarea martorilor și au mai arătat că nu vor să fie judecați prin procedura simplificată.

Procedura simplificată este similară cu acordul de recunoaștere al vinovăției doar că se petrece în instanța de judecată sub îndrumarea judecătorului.

Prin această procedură un inculpat practic poate recunoaște nemijlocit acuzațiile aduse și poate beneficia conform legilor în vigoare de o reducere substanțială a pedepsei finale.

Astfel, magistrații din acest caz urmează să readministreze probele procurorilor DNA dar și pe cele ce vor fi cerute de apărătorii celor doi.

Instanța a stabilit reluarea dezbaterilor în 3 februarie.

Primul termen

Primul termen de judecată în acest caz a avut loc în 21 octombrie, dar s-a amânat pe fondul lipsei de apărare. La acel moment judecătorii au stabilit avocați din oficiu pentru cele două persoane judecate, pentru ca apărarea acestora să fie asigurată pe întreaga durată a procesului și astfel să nu mai fie necesară amânarea dezbaterilor.

Anterior, în 7 octombrie, instanța supremă a respins, ca nefondate contestațiile europarlamentarului Claudiu Manda și a lui Marius Nicolae Simcelescu, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Doljm în dosarul în care DNA acuză intervenții pentru soluționarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești (Dolj).

„Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii Manda Iulian Claudiu şi Simcelescu Marius Nicolae împotriva încheierii nr. 399 din data de 29 iunie 2021, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosarul nr.1110/1/2021/a1.

Obligă contestatorii inculpaţi la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, astăzi, 7 octombrie 2021.”, se arăta în minuta deciziei definitive a instanței supreme.

Probe valide

Concret, un prim judecător al instanței a constatat validitatea probelor și a actelor din dosar și a dat undă verde administrării acestora nemijlocit de către instanța de judecată.

Mai precis, decizia indicăî faptul că ancheta procurorilor DNA nu are vicii procedurale sau structurale, iar acuzațiile urmează a fi analizate temeinic de către judecătorii ce vor audia martorii acuzării, inculpații care doresc să dea declarații, vor verifica probele fizice din dosar precum și actele.

Fișă de dosar de europarlamentar

Procurorii DNA de la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

MANDA IULIAN-CLAUDIU, la data faptei președinte al organizației județene a unui partid, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire a influenței ori autorității ca persoană cu funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000),

SIMCELESCU MARIUS-NICOLAE, la data faptei directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul.

În rechizitoriul transmis judecătorilor ICCJ procurorii notează că în calitate de președinte al organizației județene Dolj a unui partid, inculpatul Manda Iulian-Claudiu ar fi intervenit, la data de 05 iunie 2015, pe lângă directorul AJPIS Dolj, inculpatul Simcelescu Marius-Nicolae, simpatizant și militant al aceluiași partid.

Potrivit DNA, Manda și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurgeau din calitatea de președinte al organizației județene, pentru a-l capacita pe director să se implice în soluționarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești (Dolj), lucru pe care directorul instituției l-ar fi făcut prin încălcarea legii.

Intervenția inculpatului Manda Iulian-Claudiu ar fi avut drept scop obținerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid și pentru primarul comunei Bratovoești, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești, față de care, AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obținute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) și de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj.

Aproape 50% din persoanele verificate au încasat în mod necuvenit venitul minim garantat

Potrivit DNA, în condițiile în care anterior, a avut loc un control desfășurat de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj prin care s-a constatat că aproape 50% din persoanele verificate au încasat în mod necuvenit, în diferite perioade de timp, venitul minim garantat (VMG), întrucât nu erau îndeplinite o serie de condiții esențiale cerute de Legea nr. 416/2001 pentru acordarea ajutorului social.

Ca urmare, AJPIS Dolj a emis decizii de recuperare de la persoanele menționate în actul de control a sumelor plătite necuvenit cu titlu de VMG, iar concomitent a încunoștințat aceste persoane că trebuie să restituie în cel mai scurt timp sumele respective.

În acest context, în urma discuției purtate în data de 05 iunie 2015 cu Manda Iulian-Claudiu, Simcelescu Marius-Nicolae ar fi acționat contrar dispozițiilor legale și ar fi dispus, în perioada imediat următoare discuției, respectiv 05-29 iunie 2015, întocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat și în baza căruia au fost șterse, în mod nelegal, datoriile celor 59 de beneficiari care primiseră necuvenit ajutoare sociale.

Ca urmare, AJPIS DOlj a suferit un prejudiciu de 315.850 lei, reprezentând bani nerecuperați de la cele 59 de persoane menționate procesul-verbal de control al AJPIS DOlj și în cazul cărora se emiseseră deja deciziile de recuperare a sumelor plătite necuvenit.

AJPIS Dolj s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 315.850 lei, reprezentând prejudiciu material cauzat prin fapta inculpatului Simcelescu Marius-Nicolae.

Primarul din Bratovoiești, condamnat cu suspendare

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curți de Casație și Justiție (instanță competentă pe motiv că unul dintre inculpați este în prezent membru al Parlamentului European) cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, procurorii au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatului MARIN ION, la data faptei primar al comunei Bratovoești (Dolj), pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și fals intelectual în formă continuată.

Prin sentința penală nr. 462 din 29.10.2020, definitivă prin neapelare la data de 16.11.2020, Tribunalul Dolj a admis acordul de recunoaștere a vinovăției menționat și l-a condamnat pe inculpatul MARIN ION la o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercitarea autorității de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS