0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreţul gazelor, spaima oamenilor! Cât de mult ajută compensaţia statului?

Preţul gazelor, spaima oamenilor! Cât de mult ajută compensaţia statului?

Preţul gazelor a explodat anul acesta, iar oamenii se văd nevoiţi să scoată mult mai mulţi bani din buzunar pentru a avea căldură în case. Însă, de departe cei care suferă cel mai mult sunt clienţii care au semnat contract de furnizare a gazelor din lunile octombrie sau noiembrie ale acestui an. Aceştia au semnat contracte pentru un preţ care ajunge chiar şi la 8,8 lei mc.

De la 1 noiembrie, însă, a intrat în vigoare Legea nr. 259 din 29 octombrie 2021, care a fost făcută pentru a veni în sprijinul oamenilor. Prin aceasta, prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh. Chiar şi cu preţul plafonat, dacă furnizorul de gaze emite o factură cu preţul la limita superioară a plafonării, consumatorul va plăti o factură destul de mare. De exemplu, la un consum de 200 de mc, ceea ce înseamnă 2.110 kWh, acesta va scoate din buzunar 780 de lei.

Cât plăteau oamenii anul trecut, cât plătesc acum

Scumpirea se simte deja în buzunarul tuturor oamenilor care îşi încălzesc locuinţele cu gaze. Până pe 31 octombrie, furnizorul de gaze a facturat cu preţul de luna trecută. Însă, începând cu ziua de 1 noiembrie, preţul s-a mărit, iar consumul din zilele lunii noiembrie a fost calculat ca atare.


Un cititor al GdS ne-a spus cum se simte această scumpire. „S-a scumpit foarte mult factura la gaze. De exemplu, la mine, pentru zilele cuprinse între 27 şi 31 octombrie, gazele furnizate de ENGIE mi-au fost calculate cu 0,15513 lei/kWh. Iar de la 1 noimebrie până pe 24 noiembrie, gazele au fost facturate cu 0,21413. Aşadar, pentru un consum de 255 de mc am avut de plată 663 de lei. Anul trecut, pentru aceeaşi lună, la un consum de 292 m³ am plătit 464 de lei“, a spus bărbatul.
Aşadar, pentru consumul de anul acesta, ar fi trebuit să plătească 400,4 lei. Însă, a ajuns să plătească 660 de lei.

8,8 lei mc de gaze pentru clienţii noi

Cazul bărbatului de mai sus este, totuşi, unul fericit. Clienţii noi care au semnat contracte cu ENGIE România, au un preţ de peste 8 lei pe mc de gaze. „Dacă faci contract cu ei acum, este 8.80 lei m³. Eu am făcut în luna octombrie și am cu 8.40 lei m³. Este extrem de mult. Într-o lună ajungi să plătești 1.500lei la o casă simplă de 70 m²“, a spus bărbatul.
Un alt cititor al GdS ne-a spus că a semnat un contract, în noiembrie, cu ENGIE, cu preţul de 8,8 lei mc. „Este enorm de mare acest preţ. Mă bazez pe compensaţia pe care ar trebui să o dea statul. Dar ar trebui să mă încadrez într-un anumit consum. Dacă va fi vremea rea, nu avem cum să stăm cu copiii în casă şi să ne fie frig. Aşadar, este foarte posibil să nu ne înacadrăm în limia impusă de stat“, a declarat acesta.
Singura speranţă a celor doi bărbaţi este plafonarea preţului gazelor, însă chiar şi aşa vor plăti destul de mult.

Statul compensează facturile la gaze, dar cu condiţii

Pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, prin Legea nr. 259 din 29 octombrie 2021, statul a decis plafonarea prețului final facturat al gazelor la cel mult 0,37 lei/kWh. Din acesta, componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh. Aceasta este singura măsură de care beneficiază toţi oamenii.
De asemenea, pe lângă plafonarea prețului la energie, se aplică și măsura compensării. Compensarea se aplică pentru clienții casnici care au contracte de furnizare de gaze naturale cu un preț al gazelor naturale mai mare decât prețul de referință de 125 lei/MWh, luat în calcul în cadrul schemei de compensare. Astfel, se acordă o compensație în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale. Compensaţia dată de guvern, însă, se dă în anumite condiţii. Este vorba, în primul rând de consumul lunar, care trebuie să se încadreze în anumite limie.

În ce limite trebuie să te încadrezi

Prin Legea nr. 259 din 29 octombrie 2021, statul a stabilit un consum de referinţă şi va deconta pentru facturile ce nu depăşesc consumul de 1.100 mc, adică 11.660 kWh, în toate cele cinci luni (noiembrie 2021 – martie 2022). Aşadar, cotele de referință ale consumului mediu, pe fiecare dintre cele cinci luni, sunt următoarele: Noiembrie – 156 mc, Decembrie – 227 mc, Ianuarie – 261 Februarie- 238, Martie – 220 mc.

Important de menţionat este că se va face compensarea lunar, pe factură, în cazul în care clienţii se vor încadra în aceste limite impuse pentru fiecare lună. Chiar şi în situaţia în care consumul clientului diferă de aceste limite lunare, însă la finalul celor cinci luni clientul s-a încadrat în limita de 1.100 de mc, se va face recalcularea şi va primi compensaţia. Atenţie! În cazul în care clienţii vor declara un consum fals tocmai pentru a se încadra în aceste limite, la final se va face recalcularea şi vor da banii înapoi.


Încă un detaliu important de specificat este că pentru clienţii care consumă mai mult decât aceste limite, nu se va face compensaţie pentru cantitatea impusă de lege, iar pentru restul consumului vor plăti preţul fără compensaţie. Cu alte cuvinte, cei cu consumul mai mare decât limitele impuse de stat, vor beneficia doar de măsura plafonării preţului. Adică vor plăti până la 0,37 lei/kWh, în funcţie de preţul stabilit cu furnizorul.

Exemplu de calcul pentru compensaţia gazelor

Prețul gazelor naturale din contract este 145 lei/MWh.
Prețul de referință al gazelor naturale este 125 lei/MWh.
Valoarea compensației, determinată ca procent de 33%, este 145 lei/MWh x 33% = 47,85 lei/MWh.
Valoarea luată în calcul pentru compensare prin raportare la procentul de 33% este 145 lei/MWh – 47,85 lei/MWh = 97,15 lei/MWh.
Valoarea compensației acordate: Prețul gazelor naturale – Preț de referință este 145 lei/MWh – 125 lei/MWh = 20 lei/MWh.

Un alt exemplu este atunci când preţul din contract este aprope dublu faţă de preţul de referinţă.

Prețul gazelor naturale din contract este 225 lei/MWh.
Prețul de referință al gazelor naturale este 125 lei/MWh.
Valoarea compensației acordate, determinată ca procent de 33%, este 225 lei/MWh x 33% = 74,25 lei/MWh.
Valoarea rezultată ca urmare a aplicării compensației în procent de 33% este 225 lei/MWh – 74,25 lei/MWh = 150,75 lei/MWh.
Întrucât valoarea rezultată ca urmare a aplicării compensării în procent de 33% este mai mare de 125 lei/MWh, valoarea compensației este cea determinată procentual.

Pentru consumatorii care nu beneficiază de compensaţie, pentru un consum de 300 de mc, care înseamnă 3.165 kWh, vor plăti un preţ maxim de 1.171 lei. Asta în cazul în care preţul impus de furnizor va fi la limita maximă impusă de lege, adică 0,37 lei/ kWh.

De ce s-au scumpit gazele

GdS a întrebat ENGIE România, unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale, despre moztivul scumpirii gazelor. Reprezentanţii companiei susţin că scumpirile nu au loc doar în România, ci este un fenonem internaţional. „Prețul propus clienților reflectă costurile de achiziție la care ENGIE Romania cumpără, la rândul său, gaze naturale de la producătorii și traderii din piață. Această majorare de preț este cauzată, așa cum i-am informat pe clienții noștri, de dezechilibrul dintre cerere şi ofertă. Acestea este generat de:
-creșterea cererii de gaze naturale generată de redresarea economică post-pandemică și de nevoile de înmagazinare de gaze naturale din această vară pentru a acoperi necesarul de consum din timpul iernii, cât şi pentru producerea energiei electrice;
– presiunea asupra ofertei de gaze naturale disponibile în Europa și în România și alinierii prețurilor burselor naționale la preţurile din pieţele regionale unde prețurile au cunoscut niveluri fără precedent“, au precizat reprezentanţii ENGIE.

Preţurile diferă în funcţie de client

ENGIE România susţine că şi-a notificat toţi clienţii cu privire la majorarea preţurilor, dar că acestea diferă în funcţie de tipul consumatorilor casnici. „ENGIE România își informează toate categoriile de clienți cu privire la orice modificare de preț survenită pe durata contractuală. Notificarea cu privire la prețul aplicabil este diferită în funcție de categoria din care face parte clientul respectiv. Astfel, sunt mai multe categorii de clienți casnici. Este vorba despre clienții care nu au semnat un contract pe piața concurențială, clienții care au semnat un contract în piața concurențială și clienții noi, cei care doresc să intre în portofoliul ENGIE Romania. Pentru prima categorie de clienți, din cauza schimbărilor majore și accelerate a condițiilor de achiziție a gazelor naturale pe piața en-gros, ENGIE Romania a fost nevoită să reflecte, parțial, creșterea acestor costuri de achiziție în prețurile finale.

Această majorare s-a aplicat din data de 1 noiembrie 2021. Notificările au fost transmise începând din luna august, cu 3 luni înainte de data aplicării majorării. Tocmai pentru a le lăsa clienților timp suficient să poată, eventual, opta pentru alte oferte din piață. Pentru a doua categorie de clienți, cei care sunt în portofoliul ENGIE Romania, însă le-a expirat durata de valabilitate a ofertei, reînnoirea se realizează la prețurile determinate de condițiile de achiziție din acel moment ca și pentru clienții noi. Și în această situație, clienții sunt notificați în scris, prin modalitatea agreată în contract. Acest lucru se întâmplă cu cel puțin 30 de zile înainte de aplicarea noului preț. Clienților preluați în regim de ultimă instanță (F.U.I) li se aplică un preț de furnizare stabilit conform prevederilor legale în vigoare, la începutul fiecărei luni calendaristice, pentru luna anterioară“, au mai menţionat reprezentanţii ENGIE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS