Suedia va introduce o serie de măsuri, de la telemuncă la o utilizare extinsă a permisului de vaccin, în fața creșterii contaminării cu Covid-19, a anunțat marți guvernul, informează Hotnews.
Din 23 decembrie, telemunca trebuie să primeze, evenimentele publice care să reunească între 20 și 500 de persoane trebuie să garanteze distanțare fizică, iar cele care adună un public mai larg va trebui să solicite permisul de vaccinare, a recomandat guvernul.
„Trebuie să ne asumăm acum o responsabilitate comună și să ne adaptăm la realitatea momentului”, a declarat prim-ministrul Magdalena Andersson, într-o conferință de presă.
Permisul de vaccin este în vigoare de la 1 decembrie pentru anumite evenimente mari.
În plus, centrele comerciale, barurile și restaurantele nu vor putea deservi clienții în picioare și care nu respectă cel puțin un metru de distanță.
„În practică, asta înseamnă că, din păcate, nu va fi nicio petrecere în cluburile de noapte în noaptea de Revelion”, a deplâns Andersson.
Locurile folosite pentru petreceri private nu trebuie să găzduiască mai mult de 50 de persoane.
În Suedia, presiunea asupra asistenței medicale a crescut din cauza în special a Covid-19 și a gripei sezoniere, a observat directorul Agenției de Sănătate Publică a țării, Karin Tegmark Wisell.
„Încă observăm o răspândire considerabilă a ‘Covid-19’ în Europa și printre vecinii noștri. Avem un nivel mai scăzut în Suedia, dar în ultimele săptămâni am văzut și aici o creștere rapidă a ratei de răspândire”, a remarcat ea.
Agenția de sănătate a cerut guvernului să solicite un test negativ în termen de 48 de ore pentru străinii care intră în Regatul Nordic, indiferent de statutul lor de vaccinare.
Majoritatea măsurilor au fost anunțate fără o dată de încheiere, dar ministrul Sănătății Lena Hallengren a declarat reporterilor că guvernul nu este dispus să le păstreze „mai mult decât este necesar”.
În Suedia, aproape 1,5 milioane de oameni nu sunt încă vaccinați, potrivit directorului agenției de sănătate.
Țara, care are 10,3 milioane de cetățeni, continuă să aibă unele dintre cele mai scăzute niveluri de contaminare din Europa, dar a înregistrat o creștere cu 37% a ratei de incidență în ultimele 14 zile, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).