Sezonul de schi de la Poiana Braşov se va deschide vineri, începând de la ora 9,00 iubitorii sporturilor de iarnă putând utiliza toate pârtiile din zona superioară a masivului Postăvarul şi cele două pârtii pentru începători.
„Avem zăpadă suficientă, astăzi încă se lucrează la foc continuu pentru ultimele pregătiri, dar aşteptăm toţi românii, braşoveni şi turişti, să vină în Poiana Braşov pentru schi de calitate. Chiar dacă săptămâna viitoare s-au anunţat temperaturi pozitive, suntem optimişti, pentru că avem un strat de bază consistent. Am lucrat în toate aceste zile în care am avut temperaturi negative şi sper să trecem cu bine peste sărbători şi, de asemenea, să vină noi ninsori”, a declarat joi primarul Braşovului, Allen Coliban, după ce a verificat una dintre pârtiile amenajate.
Se va putea schia în zona superioară a pârtiilor Lupului şi Drumul Roşu, cu ieşire spre staţia telescaunului Ruia (telescaunul de 6 locuri), precum şi pe pârtiile Kanzel, Doamnei şi Ruia, cu ieşire în Drumul Roşu, apoi către telescaunul Ruia.
Drumul Roşu va fi amenajat şi în zona inferioară, astfel că schiorii vor putea coborî până la staţia inferioară a telegondolei. Până vineri se va încerca şi amenajarea bretelei de legătură dintre Drumul Roşu, pe Sub Teleferic, spre Pârtia Bradul. Tot de vineri vor fi deschise şi pârtiile pentru începători, Bradul şi Stadion.
Conform Primăriei Braşov, starea pârtiilor este foarte bună, în ultima perioadă înregistrându-se temperaturi negative, care au permis funcţionarea non-stop a instalaţiilor de producere a zăpezii artificiale, la care s-au adăugat şi precipitaţiile sub formă de ninsoare.
„În urma temperaturilor foarte scăzute din ultima perioadă, am reuşit să producem suficientă zăpadă artificială pentru a deschide, începând de mâine (vineri n.red.), toate pârtiile din partea superioară a masivului. Până la îmbarcarea în telescaunul Ruia stratul de zăpadă are undeva peste 50 de centimetri grosime în stadiu aşezat, bătut, iar în partea inferioară vom lucra la o coborâre pe Drumul Roşu până la telegondolă. Stratul de zăpadă, din punctul de vedere al calităţii, este excelent, pe săptămâna viitoare se anunţă o uşoară încălzire, dar vom lucra să deschidem şi partea inferioară”, a precizat şeful Serviciului pregătire pârtii, Comprest SA, Adrian Biriboiu.
Stratul de zăpadă
Stratul de zăpadă are în partea superioară 100 de centimetri (stratul de zăpadă bătut, pe pârtie, este de 50 de centimetri), iar în partea inferioară 60-70 de cetimetri (30 de centimetri bătut, pe pârtie).
În ce priveşte transportul pe cablu, de vineri vor fi funcţionale telegondola, cabina mică (Kanzel), telescaunul Ruia şi teleschiurile Bradul şi Stadion. Ultima urcare va fi la ora 15,45.
Pentru achiziţionarea ski-pass-urilor, există în total trei puncte de vânzare (casieriile de la telegondolă, de la telecabina Kanzel şi de la telecabina Capra Neagră) şi două automate amplasate în parcarea multietajată din Poiana de Jos. În plus, pentru recuperarea garanţiei de 10 lei plătită pentru ski-pass, pe lângă casierii vor funcţiona şi două automate, la telecabina Capra Neagră şi la telegondolă.
La toate casieriile este posibilă şi plata cu cardul.
Valabilitatea punctelor rămase pe ski-pass-urile din sezonul 2020-2021 nu se prelungeşte în acest sezon de schi.
Prin decizia Consiliului Local, tarifele la transportul pe cablu au fost actualizate aproximativ cu rata inflaţiei, crescând cu 10-20%, însă unele categorii au rămas la acelaşi nivel ca în ultimii ani – de exemplu cartela de zece puncte pentru copii.
Tarifele variază de la 50 lei o cartelă de 10 puncte pentru adulţi, la 670 de lei pentru o cartelă cu 240 de puncte, dar există şi posibilitatea achiziţionării unui ski-pass în valoare de 1.140 lei pentru acces nelimitat timp de zece zile pentru un adult.
Pentru copiii cu vârsta de peste 6 ani, o cartelă cu 10 puncte costă 25 de lei, iar una cu 240 de puncte costă 365 de lei.
Copiii până la 6 ani beneficiază de gratuitate la transportul pe cablu.