0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBelgia închide cinematografele, teatrele și stadioanele din cauza Omicron

Belgia închide cinematografele, teatrele și stadioanele din cauza Omicron

Belgia introduce duminică noi restricţii sanitare. Acestea includ închiderea cinematografelor, teatrelor, sălilor de concerte şi tribunelor de pe stadioane, informează EFE, citat de G4media.

Măsurile suplimentare vin într-un moment în care Belgia are o incidenţă cumulată de 1.094 de puncte, cu o scădere săptămânală a infecţiilor de 36%, care a rămas constantă de la sfârşitul lunii noiembrie.

Premierul belgian Alexander de Croo a justificat miercuri aceste decizii prin prudenţă în faţa noii variante Omicron. Despre această variantă a bolii se ştie că este mai transmisibilă decât Delta.

Se dorește încetarea răspândirii Omicron

Obiectivul, a precizat liberalul flamand, este de a ”încetini răspândirea” Omicron. De asemenea, de a ”gestiona presiunea asupra spitalelor” şi de a se garanta că şcolile se vor deschide pe 10 ianuarie.

Însă noile protocoale în materie de sănătate, care prevăd excepţii, cum ar fi muzeele, bibliotecile şi lăcaşurile de cult, au scandalizat sectorul culturii, agrementului şi sportului, care a convocat un protest la Bruxelles duminică.

Unele cinematografe, cum ar fi Grignoux din Liege şi Namour sau teatrul Toison d’Or din Bruxelles, au anunţat că nu se vor supune autorităţilor ca răspuns la o decizie „ineptă”. Asta în timp ce asociaţii precum Liga Drepturilor Omului sau Federaţia angajaţilor din artele spectacolului pregătesc acţiuni în justiţie împotriva închiderilor.

Populația este nemulțumită

Nemulţumirea faţă de autorităţile federale şi regionale din Belgia, care, în urmă cu mai bine de o lună, ca răspuns la creşterea numărului de infecţii, au început să întărească măsurile cu cerinţe precum închiderea barurilor şi restaurantelor pe timp de noapte şi obligativitatea telemuncii în proporţie de 80 %, s-a extins şi în comunitatea academică şi ştiinţifică.

Această neînţelegere este împărtăşită de rectorii universităţilor francofone din ţară şi de reputaţi virusologi precum Marius Gilbert, Yves Van Laethem şi Emmanuel Andre, care au avertizat asupra lipsei de „simţ” sanitar şi asupra riscului în materie de credibilitate dacă la un moment dat va trebui trasă „frâna de urgenţă”.

Prim-ministrul a declarat vineri că măsurile vor fi reevaluate în ianuarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS