Peste 500.000 de români îşi sărbătoresc onomastica luni, de Sfântul Ştefan, potrivit Agerpres. Este vorba despre 356.480 de bărbaţi şi 145.109 femei, arată Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.
La bărbaţi, cel mai des întâlnit prenume este Ştefan – 303.544 de persoane. Mai sunt următoarele derivate: Fane – 517, Fanel/Fănel – 8.276, Fanica/Fănică – 4.814, Istvan/Istvan – 32.738, Stefanel/Ştefănel – 3.507, Ştefănuş – 4, Stefanut/Ştefănuţ – 3.080. Cele mai multe femei care îl au ca patron spiritual pe Sf. Ştefan poartă prenumele Ştefania – 116.283 de persoane.
Printre femei se întâlnesc şi următoarele prenume: Fana – 304; Fanica/Fănica – 8.281, Fanuta/Fănuţa – 1.014, Stefana/Ştefana – 19.227.
Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte diaconi ai primei comunități din Ierusalim
Sfântul Ştefan, primul diacon și martir al Bisericii, este sărbătorit, miercuri, în a treia zi de Crăciun de către credincioșîi ortodocși și greco- catolici. Există credință că el ii ajută pe bolnavi și pe cei care se judecă de multă vreme. Se spune că în această zi persoanele certate trebuie să se împace.
Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte diaconi ai primei comunități din Ierusalim, treaptă în ierarhia eclezială care în acele vremuri implică și mult ajutor acordat celor sărmani.
Sfântul Ștefan a fost acuzat de propavăduirea învățăturii lui Iisus
Sfântul Ștefan a fost acuzat de propavăduirea învățăturii lui Iisus și după ce a fost arestat a fost judecat de arhiereul Caiafa, cel care îl condamnase la moarte și pe Hristos.
În față sinedriului el a ținut un cuvânt plin de curaj, cuvânt care i-a adus până la urmă și condamnarea la moarte. A murit ucis cu pietre în jurul anului 35 după Hristos în afară Ierusalimului iar la asisinarea să a asistat și Saul, viitorul sfânt Apostol Pavel.
Mormântul Sfântului Ștefan a fost descoperit în anul 415. Osemintele sale s-ar află în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mură” din Roma.